Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U kompleksu Rudnika željezne rude Omarska obilježena je danas 14. godišnjica raspuštanja srpskog koncentracijskog logora koji je tamo formiran na početku rata u BiH, u proljeće 1992. godine. U tom je logoru bilo zatočeno 4.000 Bošnjaka i Hrvata s područja općine Prijedor od kojih je oko 900 ubijeno.


Pred više od tisuću preživjelih i članova obitelji ubijenih logoraša, govorio je član Organizacijskog odbora komemoracije i nekadašnji zatvorenik Ismet Šarić, koji je rekao kako žrtve nisu zadovoljne brojem podignutih optužnica protiv zločinaca u ovom logoru.

Vezani članci Ilustracija: AFP Umro posljednji preživjeli iz prvog konvoja za Auschwitz: "Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj" Jedan je od najpoznatijih branitelja Vukovara Stipe Mlinarić Ćipe otkrio kako danas gleda na žrtvu Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Za devet mjeseci logora i svoju patnju im sve opraštam, ali brata su mi ubili kao psa. To ne mogu oprostiti"

"Mnogi od njih i danas mirno šetaju ulicama Prijedora i rade na najodgovornijim dužnostima" rekao je Šarić. On je istaknuo kako će bivši logoraši, "i pored opstrukcije aktualne vlasti u Prijedoru", ustrajati u nakani da se na tom prostoru podigne memorijalni centar koji će podsjećati na stradanja u logoru Omarska.

U komemoraciji je sudjelovao i novinar britanskog "The Guardiana" Ed Vullimy koji je Omarsku posjetio u ljeto 1992. godine i svoje dojmove objavio u potresnoj reportaži koja je usmjerila pozornost svjetske javnosti na taj logor i uz ostalo, pridonijela njegovu raspuštanju.

Logor su formirale vlasti bosanskih Srba potkraj svibnja 1992. godine, a 6. kolovoza iste godine počelo je, pod nadzorom
Međunarodnoga Crvenog križa, "raspuštanje", a zapravo premještanje dijela zatočenih u logore Trnopolje i Manjača.