Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena godišnjica raspuštanja logora Omarska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kompleksu Rudnika željezne rude Omarska obilježena je danas 14. godišnjica raspuštanja srpskog koncentracijskog logora koji je tamo formiran na početku rata u BiH, u proljeće 1992. godine. U tom je logoru bilo zatočeno 4.000 Bošnjaka i Hrvata s područja općine Prijedor od kojih je oko 900 ubijeno.

Pred više od tisuću preživjelih i članova obitelji ubijenih logoraša, govorio je član Organizacijskog odbora komemoracije i nekadašnji zatvorenik Ismet Šarić, koji je rekao kako žrtve nisu zadovoljne brojem podignutih optužnica protiv zločinaca u ovom logoru.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić U srbijanskim logorima Mlinarić svjedočio na suđenju majoru JNA: "Vojnici su me tukli, od batinanja sam pao". Ovaj mu se smijao u lice Irmgard Furchner IMA 97 GODINA "Tajnica zla" nacističkog logora smrti prekinula šutnju: Otkrila je li joj žao što je sudjelovala u masovnom pokolju

"Mnogi od njih i danas mirno šetaju ulicama Prijedora i rade na najodgovornijim dužnostima" rekao je Šarić. On je istaknuo kako će bivši logoraši, "i pored opstrukcije aktualne vlasti u Prijedoru", ustrajati u nakani da se na tom prostoru podigne memorijalni centar koji će podsjećati na stradanja u logoru Omarska.

U komemoraciji je sudjelovao i novinar britanskog "The Guardiana" Ed Vullimy koji je Omarsku posjetio u ljeto 1992. godine i svoje dojmove objavio u potresnoj reportaži koja je usmjerila pozornost svjetske javnosti na taj logor i uz ostalo, pridonijela njegovu raspuštanju.

Logor su formirale vlasti bosanskih Srba potkraj svibnja 1992. godine, a 6. kolovoza iste godine počelo je, pod nadzorom
Međunarodnoga Crvenog križa, "raspuštanje", a zapravo premještanje dijela zatočenih u logore Trnopolje i Manjača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene