Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 2013. svako 30. dijete u Sjedinjenim Državama bilo je beskućnik, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u ponedjeljak.


Gotovo 2,5 milijuna djece u Sjedinjenim Državama, ili svako 30. dijete je prošle godine u nekom razdoblju bilo bez doma.

Vezani članci Svjetski dan socijalne pravde (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svaki četvrti Hrvat na rubu siromaštva: ''To su ljudi koji su jučer imali posao, a sada su prisiljeni jesti u pučkoj kuhinji'' Starija osoba/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) "To je sramota države, a ne nas": Alarmantni podaci ukazuju na eskalaciju problema koji je i dosad bio velik

Radi se o "povijesnom rekordu", koji odražava nedostatak jeftinih stanova, kao i siromaštvo, smatraju u američkom Istraživačkom institutu (AIR).

"Broj djece beskućnika u Americi poprimio je zabrinjavajuće razmjere", ocijenila je Carmela DeCandia, direktorica Nacionalnog centra za obitelji beskućnika.

Oni će promijeniti svijet kakvog smo znali do sada!

"Živeći u predvorjima, podrumima susjeda, autima, kamping kućicama ili još gorim mjestima, djeca beskućnici su najnevidljiviji i najzanemarivaniji članovi našeg društva", rekla je.

Minnesota, Nebraska, Massachusetts, Iowa i New Jersey su tim problemom najzahvaćenije države prema tom istraživanju objavljenom na 130 stranica.

Među ostalim uzrocima beskućništva, istraživanje navodi posljedice recesije 2008.-2009., gospodarske razlike među rasama, obitelji s jednim roditeljem i nasilje u obitelji.

To istraživanje navodi da je američka administracija stavila na raspolaganje velika sredstva za borbu protiv te pojave među bivšim vojnicima, ali je usmjerila premalo pozornosti na djecu.

Broj osoba koje žive ispod praga siromaštva u Sjedinjenim Državama je 2013. iznosio 45,3 milijuna, pa je stopa siromaštva od 14,5 posto u blagom padu u godinu dana, pokazalo je izvješće na temelju američkog popisa stanovništva u rujnu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook