Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov summit

Obama za 'stavljanje pod ključ' nuklearnog goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici država ili vlada 47 zemalja završili su u utorak summit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, prihvativši u zajedničkoj izjavi plan američkog predsjednika Baracka Obame za 'stavljanje pod ključ' stotina tisuća tona nuklearnog goriva za oružje do 2014.

Okupljeni su se čelnici dogovorili održavanje idućeg summita o nuklearnoj sigurnosti u Južnoj Koreji 2012., kako bi se ocijenio napredak u provedbi plana. 'Večeras mogu izvijestiti da smo iskoristili priliku da pojednično i zajednički preuzmemo obveze za poduzimanje konkretnih koraka kako bi osigurali nuklearne materijale, da nikada ne padnu u ruke terorista, koji bi ih sigurno uporabili', rekao je Obama na konferenciji za tisak po završetku skupa. 'S koracima koje smo poduzeli američki narod će biti zaštićeniji, a svijet sigurniji', istakao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dvogodišnje pauze Kina nastavlja gradnju najveće nuklearke na svijetu Slika nije dostupna Centar u pripravnosti Sjeverna Koreja pred novim nuklearnim pokusom

No, u zajedničkoj izjavi koja je jednoglasno prihvaćena, čelnici su iznijeli malo konretnih planova kada je riječ o osiguravanju određenih količina nuklearnog materijala ili prebacivanju reaktora koji koriste visokoobogaćeni uran na manje opasno gorivo. Umjesto toga oni navode da će raditi zajednički "po potrebi" te da će načiniti takve preinake 'gdje je to tehnički i ekonomski izvedivo'.

Predsjednik Obama je istakao da su svjetski čelnici zajednički prepoznali prijetnju nuklearnog terorizma kao 'jednu od najizazovnijih prijetnji međunarodnoj sigurnosti', te pozdravio zajedničku izjavu kao 'konkretan korak ka jačanju nuklearne sigurnosti diljem svijeta'. Zajednička izjava na tri stranice donosi 12 obveza koje su preuzele zemlje sudionici skupa, uključujući obećanje svake od potpisnica da će održavati učinkovitu sigurnost nuklearnog materijala na svom teritoriju.

Zemlje su se obvezele da će 'spriječiti nedržavne protagoniste od pribavljanja informacije o tehnologiji uporabe nuklearnog materijala za zle namjere, te istakle važnost snažne nacionalne legislative i propisa za nuklearnu sigurnost', ističe se u dokumentu. Također je podržano jačanje uloge UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nadzoru režima osiguranja nuklearnog materijala. U priopćenju koje je objavio domaćin skupa SAD, ističe sa da je summit pomogao pomaknuti svijet prema konačnom cilju koji je Obama ponudio u Pragu prije godinu dana - svijetu bez nuklearnog oružja.

'Naš cilj je jasan: osigurati da se teroristi nikada ne domognu plutonija ili visokoobogaćenog urana, ključnih sastojaka nuklearnog oružja', ističe se u priopćenju. Uspjeg summita o nuklearnoj sigurnosti može ojačati Obamin položaj glede pritiska za uvođenje sankcija protiv Irana, kao i na skupu za ojačanje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, u svibnju u Ujedinjenim narodima.

>> Obama otvorio summit o nuklearnoj sigurnosti

Uvođenje četvrtog kruga sankcija Iranu bila je 'glavna sporedna tema' Washingtonskog summita, koja je dominirala u bilateralnim razgovorima, a Obama je na konferenciji za tisak ponovio kako želi da se nove, oštre sankcije Iranu, zbog nastavljanja nuklearnog programa, uvedu 'čim prije'. Obama je odao posebno priznaje zemljama koje su na skupu objavile da se odriču visokoobogaćenog urana, kao što su Ukrajina, Kanada, Meksiko i Čile, te istakao nove iskorake Rusije s potpisivanjem sporazuma sa SAD-om o preradi ukupno 68 tone plutonija za oružje, u gorivo za nuklearne centrale, kao i objavu zatvaranja posljednjeg ruskog reaktora za proizvodnju plutonija. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene