Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina nastavlja gradnju nuklearne elektrane, koja bi trebala biti najveća na svijetu.


Nakon gotovo dvije godine pauze, Kina je nastavila radove na nuklearnoj elektrani, koja bi ujedno trebala biti i najveća na svijetu. Dvogodišnjoj je pauzi uzrok bila katastrofa u Fukushimi, zbog koje su radovi stali netom nakon početka.

Vezani članci Pelješki most iz zraka - 5 Pelješki most iz zraka: Pogledajte kako danas izgleda jedno od najvažnijih gradilišta u Hrvatskoj Slika nije dostupna Krško: Pukla šipka nuklearnog goriva, pala na dno reaktorskog bazena

Objekt u blizini zaljeva Shidao bit će 'prvi svjetski uspješno komercijalizirani projekt nuklearne tehnologije četvrte generacije', kažu iz Kineskog Internetskog Informativnog Centra. Kineska bi elektrana od 2017. godine trebala isporučivati struju, a kapacitet bi joj trebao biti do 6.600 megavata.

>> Zatvara se najstarija nuklearna centrala u Španjolskoj

'Četvrta generacija' nije čvrsto definiran pojan, već se odnosi na elektrane budućnosti općenito. Konkretno, Kina gradi nuklearku koja će koristiti gorive elemente veličine biljarske kugle, a svaka će biti 'zaogrnuta' u vlastitom zaštitnom sloju grafita, piše Focus. Troškovi gradnje procijenjeni su na oko 368 milijuna eura, a kineski znanstvenici zaslužni su i za nacrte i za razvoj projekta.

Nuklearna nesreća u Japanu nametnula je zabranu gradnje nuklearnih elektrana, koju je kineska vlada maknula u listopadu. Prema službenim podacima, mali će broj novih elektrana biti odobren u priobalnim područjima. Kina trenutačno ima 15 reaktora, a s obzirom na povećanje energetskih potreba, zemlja nastoji značajno proširiti svoj nuklearni sektor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju