Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dvogodišnje pauze

Kina nastavlja gradnju najveće nuklearke na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina nastavlja gradnju nuklearne elektrane, koja bi trebala biti najveća na svijetu.

Nakon gotovo dvije godine pauze, Kina je nastavila radove na nuklearnoj elektrani, koja bi ujedno trebala biti i najveća na svijetu. Dvogodišnjoj je pauzi uzrok bila katastrofa u Fukushimi, zbog koje su radovi stali netom nakon početka.

Pročitajte i ovo Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju Autocesta do Dubrovnika - 5 Novac osiguran Odabrani projektanti za najskuplju dionicu autoceste do Dubrovnika, evo tko će na njoj raditi

Objekt u blizini zaljeva Shidao bit će 'prvi svjetski uspješno komercijalizirani projekt nuklearne tehnologije četvrte generacije', kažu iz Kineskog Internetskog Informativnog Centra. Kineska bi elektrana od 2017. godine trebala isporučivati struju, a kapacitet bi joj trebao biti do 6.600 megavata.

>> Zatvara se najstarija nuklearna centrala u Španjolskoj

'Četvrta generacija' nije čvrsto definiran pojan, već se odnosi na elektrane budućnosti općenito. Konkretno, Kina gradi nuklearku koja će koristiti gorive elemente veličine biljarske kugle, a svaka će biti 'zaogrnuta' u vlastitom zaštitnom sloju grafita, piše Focus. Troškovi gradnje procijenjeni su na oko 368 milijuna eura, a kineski znanstvenici zaslužni su i za nacrte i za razvoj projekta.

Nuklearna nesreća u Japanu nametnula je zabranu gradnje nuklearnih elektrana, koju je kineska vlada maknula u listopadu. Prema službenim podacima, mali će broj novih elektrana biti odobren u priobalnim područjima. Kina trenutačno ima 15 reaktora, a s obzirom na povećanje energetskih potreba, zemlja nastoji značajno proširiti svoj nuklearni sektor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene