Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost nuklearnog materijala

Obama otvorio summit o nuklearnoj sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama otvorio je summit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, rekavši kako sudjelovanje 47 zemalja pokazuje raširenu zabrinutost za sigurnost nuklearnog materijala, te kako je važno spriječiti teroriste da dođu do materijala za atomsku bombu.

Obama je govorio s novinarima prije nego je službeno dočekao vođe izaslanstava 46 zemalja, u Konvencijskom centru u Washingtonu. Sudionici skupa, među kojima je 37 predsjednika država ili vlada, započet će summit s radnom večerom, a plenarna rasprava održat će se u utorak. Na radnoj večeri u Konvencijskome centru, u središtu rasprave bit će ‘magnituda prijetnje nuklearnog terorizma’, najavio je koordinator Bijele kuće za protuterorizam Gary Samore.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nakon summita Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Hrvatska bi 1. siječnja mogla ostvariti sve svoje strateške ciljeve" Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada"

U utorak će Obama predsjedati cjelodnevnom plenarnom sjednicom na kojoj će glavna tema biti odgovor na prijetnju nuklearnog terorizma. Jutarnja plenarna sjednica održat će se od 9,30 do 11,30 sati, a na njoj će sudionici, među ostalim raspravljati o nacionalnim mjerama određenih zemalja kako bi osigurale nadzor nad nuklearnim materijalom i spriječile njegovo krijumčarenje. Na radnom ručku će se razgovarati o ulozi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u međunarodnom režimu nuklearne sigurnosti.

Na poslijepodnevnoj sjednici skupa od 14 do 16 sati glavna će tema biti međunarodne mjere kako bi ojačao međunarodni režim nuklearne sigurnosti, s naglaskom na poštovanje Međunarodne konvencije o zaštiti nuklearnog materijala te Konvencije o suzbijanju akata nuklearnog terorizma. Obama će nakon plenarne sjednice održati konferenciju za novinare na kojoj će biti objavljena zajednička izjava summita, a skup će završiti svečanim primanjem u Konvencijskome centru. Ranije u ponedjeljak, Obama se bilateralno sastao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, kineskim predsjednikom Hu Jintaom, jordanskim kraljem Abdullahom II, kao i s čelnicima Malezije i Armenije.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka Obama-Janukovič, koju je objavila Bijela kuća, stoji da će se Ukrajina riješiti svojih zaliha visokoobogaćenog urana do 2012., a SAD će joj tehnički i financijski pomoći u tim naporima, što je ocijenjeno prvim uspjehom summita. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji također sudjeluje na summitu, najavio je da će pozvati delegate da odmah započnu pregovore o sporazumu o zabrani fisijskog materijala za nuklearno oružje. Dodao je da će pozvati čelnike na summitu da se okupe na raspravi o tom pitanju u UN-u u rujnu. Obama je kazao kako je mogućnost da se teroristi domognu nuklearnog oružja ‘najveća prijetnja’ sigurnosti SAD-a, kratkoročno i dugoročno.

Dužnosnici administracije očekuju da će summit proizvesti ‘plan rada’ u kojem će se zemlje sudionice suglasiti oko taktike zaštitite nuklearnog materijala i boljeg sustava u kojem bi međunarodne organizacije nadzirale njegovo praćenje i čuvanje. Sjeverna Koreja, Iran i Sirija, koje je Zapad kritizirao zbog sumnjivih nuklearnih programa, nisu pozvani na summit. Na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti, mnogi od diplomatskih razgovora na visokoj razini ‘u cijelosti su posvećeni Iranu’, prenosi u ponedjeljak online dnevnik Politico izjavu jednog stručnjaka za zemlje Zaljeva. ‘S Kinezina, Rusima i Turcima, koje treba pridobiti za sankcije, govori se o novoj rezoluciji sa sankcijama Iranu’, kazao je neimenovani stručnjak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene