Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVIJET KAKO GA VIDE DJECA:

Dječak pozivom malom Sirijcu posramio cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan prije nego je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u UN-u citirala pismo dječaka Lovre, američki predsjednik Barak Obama citirao je riječi šestogodišnjeg Alexa.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Energetska sigurnost Američki državni tajnik pisao Grliću Radmanu: ''Čović blokira izgradnju plinovoda RH-BiH'' Slika nije dostupna Otkrio iranski diplomat Iranski vrhovni vođa Obami poslao tajno pismo

Američki predsjednik Barack Obama citirao je riječi šestogodišnjeg Alexa Myteberija na samitu UN-a o izbjeglicama. Dječak iz New Yorka poslao je pismo Bijeloj kući u kojem nudi dom ranjenom sirijskom dječaku, petogodišnjem Omranu Daknišu koji u šoku sjedi u vozilu hitne pomoći i pokušava obrisati krv.

Rekao je kako želi da Omran dođe živjeti s njim i njegovom obitelji. "Budući da ne može donijeti svoje igračke, ja ću s njim dijeliti svoj bicikl i pokazati mu kako se vozi, učit ću ga dijeljenju". Rekao je da bi njegova mlađa sestra skupljala leptire za njega. "Možemo se igrati zajedno. Pružit ćemo mu obitelj, a on će nam biti brat", napisao je. To su riječi šestogodišnjeg dječaka koje nas uče mnogo toga, kazao je Obama u UN-u.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu govor pred Općom skupštinom UN-a. Posebno je istaknula djecu i ono što svjetski čelnici čine za njihovu budućnost. Govor je počela riječima šestogodišnjeg Lovre, koji se za nedavnog boravka u njezinu Uredu upisao u knjigu dojmova.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon pretrpljenog napada, maleni dječačić Omran doživio je još jednu veliku tragediju. Od ozljeda zadobivenih tijekom napada, preminuo je njegov stariji brat, desetogodišnji Ali.

Dječaci su se igrali na ulici kada su zračne snage bombardirale mjesto. Ozlijeđeni dječaci, kao i ostali ranjeni prebačeni su u bolnicu, no ozljede starijeg brata Alija bile su teške te je preminuo.

Sirijski opservatorij za ljudska prava predviđa kako je od početka napada u Siriji smrtno stradalo oko 50.000 djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene