Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i irske korjene

Obama: Ja sam ustvari Irac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden su u Bijeloj kući primili irskog premijera Briana Cowena i najviše dužnosnike Sjeverne Irske, po tradiciji na dan svetog Patricka, koji se na svečanim paradama i proslavama obilježava diljem SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijapizam Zbog ozljede na biciklu imao erekciju punih 5 TJEDANA Slika nije dostupna Irac o Hrvatskoj: 'Volim Istru, a Zagreb ima energiju koja je vrlo slična onoj koju ima Dublin'

Washington je obojen u zeleno, boju Irske, pa su tako i dvije fontane u dvorištu Bijele kuće osvanule u boji 'zelenog otoka', po ideji prve dame Michelle Obame, kazala je njezina glasnogovornica Katie McCormick Lelyveld. Nadahnuće potječe iz rodnog Chicaga, gdje za sv. Patricka oboje gradsku rijeku u zeleno. Obama i Cowen su istaknuli snažne povijesne i kulturne veze Irske i Sjedinjenih Država, čijih više od 30 milijuna građana, ili 10 posto stanovništva, vuče irsko podrijetlo.

'Veze Amerikanaca i Iraca su među najjačim vezama među narodima, koje postoje u svijetu', rekao je Obama, ističući da su doseljenici iz Irske sudjelovali još u borbi za neovisnost SAD-a u 18. stoljeću. On je istaknuo i svoju osobnu povezanost s Irskom i sv. Patrickom, navodeći da obitelj njegove majke vuče podrijetlo iz sela Moneygall u okrugu Offaly u Irskoj, istog okruga iz kojeg je premijer Cowen, našalivši se kako 'još utvrđuju jesu li rođaci'. Također je rekao da žali što nije u svom Chicagu, gdje se održava jedna od najvećih parada za sv. Patricka u SAD, nakon one u New Yorku na kojoj sudjeluje oko dva milijuna ljudi.

Na dan zaštitnika Irske u Chicagu, Obama je znao dijeliti svoje promotivne bedževe s prezimenom O'Bama. Obraćajući se Cowenu s galskim nazivom za premijera 'taoiseach', Obama je kazao da su teme njihovih razgovora vezane uz bilateralna i globalna pitanja, u kojima SAD i Irska žele predvoditi. Premijer Cowen se zahvalio na toplom dočeku irskog izaslanstva i pozvao Obamu da posjeti Irsku, ističući kako je ponosan na irsku zajednicu u SAD-u i ulogu Iraca u izgradnji Amerike. 'U Irskoj ćete imati najpouzdanijeg prijatelja', rekao je Cowen, koji je po tradiciji američkom predsjedniku predao zdjelu s djetelinom, simbolom Irske.

Obama je objavio da je za novog veleposlanika SAD u Irskoj imenovao 76-godišnjeg Dana Rooneya, vlasnika NFL momčadi Pittsbourg Stellersa, osvajača ovogodišnjeg 'Super Bowla'. 'Počašćen sam i zahvalan da je tako predana i uspješna osoba pristala služiti kao predstavnik SAD-u kod irskog naroda. Dan Ronney je neumorni promicatelj irskog mira, kulture i prosvjete', istakao je Obama u priopćenju. Na zasebnom, sastanku Obama se sastao i s prvim ministrom Sjeverne Irske Peterom Robinsonom i njegovim zamjenikom Martinom McGuinnessom.

Državna tajnica Hillary Clinton ujutro je primila Garry Adamsa, čelnika Sinn Feina, s kojim je razgovarala o 'nastavku potpore za podjelu vlasti i miru i napretku' u Sjevernoj Irskoj. Ta trojica čelnika zajednički su se usprotivili nedavnim napadima na britanske vojnike i policiju u Sjevernoj Irskoj, koje su SAD oštro osudile. Nakon 'svečanosti djeteline' u Bijeloj kući, Obama i irski čelnici sudjeluju na svečanom ručku u Kongresu na Capitol Hillu, čiji je domaćin, po tradiciji, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Visoki gosti iz Irske u večernjim će satima biti gosti na koktelu i primanju u Bijeloj kući, gdje će se sv. Patrick proslaviti uz dobitnika Pulitzerove nagrade, pjesnika Paula Muldoona iz Sjeverne Irske, Maggie McCarthy, tradicionalnu irsku plesačicu i glazbenicu iz Corka, te vokalnu skupinu Celtic Thunder. The Shannon Rovers, službeni orkestar gajdaša na festivalu sv. Patricka u Chicagu, također će nastupiti pred uzvanicima u Bijeloj kući.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene