Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden su u Bijeloj kući primili irskog premijera Briana Cowena i najviše dužnosnike Sjeverne Irske, po tradiciji na dan svetog Patricka, koji se na svečanim paradama i proslavama obilježava diljem SAD-a.


Washington je obojen u zeleno, boju Irske, pa su tako i dvije fontane u dvorištu Bijele kuće osvanule u boji 'zelenog otoka', po ideji prve dame Michelle Obame, kazala je njezina glasnogovornica Katie McCormick Lelyveld. Nadahnuće potječe iz rodnog Chicaga, gdje za sv. Patricka oboje gradsku rijeku u zeleno. Obama i Cowen su istaknuli snažne povijesne i kulturne veze Irske i Sjedinjenih Država, čijih više od 30 milijuna građana, ili 10 posto stanovništva, vuče irsko podrijetlo.

Vezani članci Slika nije dostupna IRAC TVRDI Hrvatski je latinski na steroidima Slika nije dostupna VIDEO Razljutio je gorilu, a ona je uzvratila na način koji nitko nije očekivao

'Veze Amerikanaca i Iraca su među najjačim vezama među narodima, koje postoje u svijetu', rekao je Obama, ističući da su doseljenici iz Irske sudjelovali još u borbi za neovisnost SAD-a u 18. stoljeću. On je istaknuo i svoju osobnu povezanost s Irskom i sv. Patrickom, navodeći da obitelj njegove majke vuče podrijetlo iz sela Moneygall u okrugu Offaly u Irskoj, istog okruga iz kojeg je premijer Cowen, našalivši se kako 'još utvrđuju jesu li rođaci'. Također je rekao da žali što nije u svom Chicagu, gdje se održava jedna od najvećih parada za sv. Patricka u SAD, nakon one u New Yorku na kojoj sudjeluje oko dva milijuna ljudi.

Na dan zaštitnika Irske u Chicagu, Obama je znao dijeliti svoje promotivne bedževe s prezimenom O'Bama. Obraćajući se Cowenu s galskim nazivom za premijera 'taoiseach', Obama je kazao da su teme njihovih razgovora vezane uz bilateralna i globalna pitanja, u kojima SAD i Irska žele predvoditi. Premijer Cowen se zahvalio na toplom dočeku irskog izaslanstva i pozvao Obamu da posjeti Irsku, ističući kako je ponosan na irsku zajednicu u SAD-u i ulogu Iraca u izgradnji Amerike. 'U Irskoj ćete imati najpouzdanijeg prijatelja', rekao je Cowen, koji je po tradiciji američkom predsjedniku predao zdjelu s djetelinom, simbolom Irske.

Obama je objavio da je za novog veleposlanika SAD u Irskoj imenovao 76-godišnjeg Dana Rooneya, vlasnika NFL momčadi Pittsbourg Stellersa, osvajača ovogodišnjeg 'Super Bowla'. 'Počašćen sam i zahvalan da je tako predana i uspješna osoba pristala služiti kao predstavnik SAD-u kod irskog naroda. Dan Ronney je neumorni promicatelj irskog mira, kulture i prosvjete', istakao je Obama u priopćenju. Na zasebnom, sastanku Obama se sastao i s prvim ministrom Sjeverne Irske Peterom Robinsonom i njegovim zamjenikom Martinom McGuinnessom.

Državna tajnica Hillary Clinton ujutro je primila Garry Adamsa, čelnika Sinn Feina, s kojim je razgovarala o 'nastavku potpore za podjelu vlasti i miru i napretku' u Sjevernoj Irskoj. Ta trojica čelnika zajednički su se usprotivili nedavnim napadima na britanske vojnike i policiju u Sjevernoj Irskoj, koje su SAD oštro osudile. Nakon 'svečanosti djeteline' u Bijeloj kući, Obama i irski čelnici sudjeluju na svečanom ručku u Kongresu na Capitol Hillu, čiji je domaćin, po tradiciji, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Visoki gosti iz Irske u večernjim će satima biti gosti na koktelu i primanju u Bijeloj kući, gdje će se sv. Patrick proslaviti uz dobitnika Pulitzerove nagrade, pjesnika Paula Muldoona iz Sjeverne Irske, Maggie McCarthy, tradicionalnu irsku plesačicu i glazbenicu iz Corka, te vokalnu skupinu Celtic Thunder. The Shannon Rovers, službeni orkestar gajdaša na festivalu sv. Patricka u Chicagu, također će nastupiti pred uzvanicima u Bijeloj kući.