Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spasilačke ekipe danas se pripremaju za nastavak pražnjenja spremnika goriva teretnog broda Rene, nasukanog u novozelandskom zaljevu Plenty, kojemu prijeti puknuće trupa zbog snažnih udara valova.


Rena, koja plovi pod liberijskom zastavom, već je devet dana nasukana na greben 22 kilometra udaljen od Taurange na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka. Dosad je iscurilo približno 300 od ukupno 1.700 tona goriva koliko se nalazi u brodu. Nafta je već počela onečišćivati obalu, usmrtivši pritom morske ptice.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanje nasukanog broda pogoršano, spasioci spremni na najgore Slika nije dostupna Kapetan optužen zbog nasukavanja, opasnost od nafte sve veća

Vlasti su priopćile da je 236 metara dugačak brod u neizvjesnoj poziciji dok se spasilačke ekipe pripremaju na bušenje otvora na krmi kako bi došli do spremnika goriva.

'Ono što u ovom trenutku drži brod u jednom komadu je činjenica da leži na grebenu', rekao je predstavnik obalne straže na sastanku s lokalnim stanovništvom.

Matthew Watson, stručnjak za pomorsku sigurnost čija tvrtka Svitzer sudjeluje u operacijama pražnjenja spremnika, izjavio je da je brod vrlo opasan, ali da bi se pražnjenje moglo nastaviti sutra.

Ministar zaštite okoliša Nick Smith kazao je da je riječ o 'najtežoj pomorskoj ekološkoj katastrofi' na Novom Zelandu.