Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Zeland

Kapetan optužen zbog nasukavanja, opasnost od nafte sve veća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan broda, 44-godišnji Filipinac, pušten je na slobodu uz jamčevinu i nema pravo na žalbu.

Opasnost od izlijevanja nafte u jednom od najljepših zaljeva na Novom Zelandu povećana je s pojavom novih pukotina na trupu nasukanog teretnog broda.

'Uočili smo pukotine na trupu broda. Ne možemo isključiti opasnost od puknuća broda, pratimo to izbliza', izjavio je novozelandski premijer John Key pred novinarima tjedan dana nakon nasukavanja teretnog broda Rena u vodama ispred Taurange.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon raspadanja broda Katastrofa na Novom Zelandu: Kontejneri, gorivo i ostaci broda na plažama Slika nije dostupna Novi Zeland Stanje nasukanog broda pogoršano, spasioci spremni na najgore

'Volio bih da brod ne izbacuje naftu u čiste vode Novog Zelanda. Ali upravo je to slučaj i moramo sanirati tu situaciju', dodao je. 

Već nekoliko plaža u zaljevu zagađeno.

Novozelandske vlasti kapetana terete zbog uzrokovanja nepotrebne opasnosti i rizika pri upravljanju brodom, za što je predviđena maksimalna kazna od oko 40 tisuća kuna ili 12 mjeseci zatvora.

Na zahtjev njegova odvjetnika koji strahuje da bi 'javnost mogla uzeti pravdu u svoje ruke', pravosuđe je naredilo medijima da ne objavljuje ni njegovu fotografiju niti ime. Pušten na slobodu uz jamčevinu, a morat će se pojaviti na sudu 19. listopada.

Podsjetimo, iz broda Rene je već iscurilo 130 do 350 tona goriva, a ako mu oplata pukne, 1.700 tona nafte moglo bi ugroziti greben Astrolabe, poznat po bogatstvu flore i faune. 

'Na brodu su četiri glavna spremnika goriva i jedan od njih propušta', jučer je rekao glasnogovornik novozelandske pomorske uprave zadužene za sigurnost ljudi i okoliša na moru. Kontejnerski brod Rena s 1.368 kontejnera nasukao se u srijedu u zaljevu Plentyju u još nerasvijetljenim okolnostima.

Na ruku spasiocima ide informacija da će vrijeme biti sve bolje. No, zbog naftne mrlje već je uginuo velik broj ptica. Pingvini i kormorani čiste se od nafte u centrima za njegu životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene