Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolske banke doživjele su novi udarac, ovaj puta ih je degradirala agencija Moody's, piše AP.


Točnije, Moody's je spustio kreditni rejting za 28 španjolskih banaka, uključujući internacionalnu Banku Santander i Banku Bilbao Vizcaya Argentaria.

Vezani članci Koronavirus u Španjolskoj, ilustracija Veliki sukobi policije i mladih u Španjolskoj : "Već su dugo vremena očajni i frustrirani zbog restriktivnih mjera, ali i zbog banaliziranja nasilnog ponašanja" Slika nije dostupna Zbog "zelene juhe" vlasti razmišljaju o proglašavanju ekološke katastrofe: Na obali Španjolske masovni pomor ribe

Tim su činom španjolske vlasti postale još krhkije u ispunjavanju obveza prema svojim zajmodavcima. Loša vijest stigla je iz agencije Moody's u ponedjeljak navečer, na isti dan kada je španjolska vlada zatražila pomoć od susjednih zemalja, kako bi postavila na noge posrnuli bankarski sustav.

>> Španjolska službeno zatražila pomoć od eurozone, javio se i Cipar

Ovakav rasplet događaja negativno je utjecao na stanje španjolske burze, a investitori su španjolsko zaduženje učinili još skupljim. Nagađalo se da će od EU tražiti isplatu od približno 62 milijarde eura, no taj bi iznos nakon posljednje korekcije Moody'sa mogao biti povišen.
 

Očekuje se energičan odgovor EU

Europa mora energično odgovoriti na zahtjeve za financijskom pomoći koje su podnijeli Španjolska i Cipar svojim partnerima u eurozoni, ocijenio je japanski ministar financija Ju Azumi.

'Nadolazeći europski summit bit će ključna etapa. Svijet će pozorno pratiti način na koji će summit odgovoriti na zahtjev za pomoći Španjolske', izjavio je Azumi novinarima po završetku vijeća ministara.

'Očekujem od Europske unije da odgovori energično na teškoće zemalja članica euro zone koje grcaju u dugovima', dodao je on. Europski čelnici okupljaju se 28. i 29. lipnja u Bruxellesu kako bi razmotrili najakutnije poteškoće u eurozoni, posebice u Španjolskoj i Grčkoj.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.