Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jake policijske snage gotovo su potpuno blokirale šire središte Novog Sada gdje su pripadnici neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" i pored policijske zabrane najavili da će u 17 sati položiti cvijeće na spomenik srbijanskom političaru Jaši Tomiću.


Stotinjak pripadnika posebne policijske postrojbe raspoređeno je kako bi spriječili sukob pripadnika i pristaša neonacističkih organizacija i sudionika antifašističkog skupa koji je također u središtu grada organiziran u nedjelju poslijepodne.

Vezani članci Marjan Šarec (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Marjan Šarec o prisvajanju Slovenije: "Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju" Boris Miletić (Foto: Pixsell, Duško Marušić) IDS traži zatvorske kazne za promicanje ustaštva, nacizma i fašizma: "Hrvatsku pretvarate u opasnu državu!"

"Svatko tko pokušava u Novom Sadu organizirati nacistički skup ili bilo kakvu drugu manifestaciju tog tipa, daje pljusku građanima Novog Sada, Vojvodine i Srbije", kazao je predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš obraćajući se sudionicima antifašističkog skupa.

Antifašističkom skupu, koji je najavljen kao odgovor na namjere neonacista da polože cvijeće, prisustvuju građani, izaslanstvo Skupštine Vojvodine, nekih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Prema vojvođanskim medijima, srbijanska policija je, kako bi
spriječila skup neonacista i njihovih pristaša, u subotu zabranila ulazak skupini slovenskih i poljskih državljana koji su s fašističkim parolama krenuli u Novi Sad.

S državne granice vraćeno je sedmero građana Slovenije i troje poljskih državljana.

Premda vlada napetost do sada u glavnom Vojvodine nije zabilježen niti jedan incident.