Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska središnja banka najavljuje nove mjere za pomoć eurozoni. Nagađa se kako je jedna od njih kupnja državnih dionica problematičnih zemalja, ali to nije službeno potvrđeno.


Europska središnja banka učinit će sve kako bi eurozona opstala, ali njezina budućnost ne ovisi o banci. Ovisi o europskim vladama.

Vezani članci Mario Draghi Premijer na meti kritika: Podržao obvezno cijepljenje, pogledajte pod kojim bi se uvjetom bi se to moglo dogoditi Slika nije dostupna Grčka u srijedu štrajka, Merkel razgovara s MMF-om i ECB-om

>> Grčki političari postigli dogovor o novim proračunskim rezovima

'Visoke kamate kao posljedica straha od raspada eura su neprihvatljive. Treba ih sasjeći u korijenu. Euro se neće raspasti. Kako bi stvorili uvjete u kojima će se kamate smanjivati, eurozona mora nastaviti s fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama.', kazao je Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke.

Obraćanje novinarima prošlo je bez spomena ijedne konkretne mjere. Mario Draghi najavljuje ih u roku od nekoliko tjedana. Svjetske burze reagirale su padom.

Pala je i nezaposlenost u Španjolskoj. Zahvaljujući sezonskim poslovima, zaposlilo se 27 tisuća i 814 Španjolaca. Nezaposlenost pada već četvrti mjesec za redom, ali minimalno. U Španjolskoj je bez posla četiri milijuna i 600 tisuća ljudi. 'Kada će početi rasti zaposlenost? Vjerojatno krajem sljedeće godine, kada španjolsko gospodarstvo izađe iz ove destruktivne faze.', rekao je Feliz Lopez, ekonomski analitičar.

Kako se izvući iz problema u Madridu razmatraju čelnici Španjolske i Italije. Mediteranske zemlje pri vrhu su ljestvice krizom najpogođenijih zemalja. Europska središnja banka najavljuje im pomoć, ali prvo one moraju početi pomagati same sebi. Osobito Grčka.  'Naš je prioritet zadržati euro u Grčkoj. Naš je prioritet zadržati Grčku na nogama i provesti strukturne reforme', rekao je Kostis Hatzidakis, grčki ministar za razvoj.

Da bi to uspjela, grčka je Vlada dogovorila nove mjere štednje, teške 11 i pol milijardi eura. Građanima se sigurno neće svidjeti, ali međunarodnim čimbenicima će pokazati da Grčka ne čeka rješenje prekriženih ruku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.