Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lee Harvey Oswald nije bio na poziciji snajperista s koje je ubijen američki predsjednik John F. Kennedy, ali u atentatu je korištena njegova puška – tvrdi Flip de Mey u knjizi koju je objavio o Oswaldu.


U forenzičnoj analizi ubojstva, autor knjige 'Dosjei Leeeja Harveja Oswalda: Zašto je CIA ubila Kennedyja', Flip de Mey otkriva novu teoriju atentata za koju kaže da prethodno nije bila uzeta u obzir, piše Daily Mail.

Vezani članci Darja Trepova VIDEO Pojavila se još jedna snimka prije eksplozije u kojoj je poginuo ruski bloger: Baca novo svjetlo na cijelu situaciju Jozo Leutar Tužiteljstvo BiH ispitalo više svjedoka o atentatu na doministra Leutara

De Mey je uvjeren da Oswald nije bio na šestom katu zgrade s koje je22. studenog 1963. pucano na Kennedyja. Do ovog je zaključka došao nakon analize tvrdnji tri ključna svjedoka i kazao je da su lagali ili bili nepouzdani.

U iznenađujućem obratu de Mey također tvrdi da je Oswaldova puška bila korištena u atentatu iako on nije pucao iz nje.

Nadalje tvrdi da je Oswald bio samo 'žrtveno janje', a atentat je izvršio neidentificirani muškarac prema naredbi CIA-e koja je Kennedyja smatrala izdajnikom SAD-a. Ove tvrdnje dodaju novi sloj intrige Kennedyjevoj smrti.

Od ubojstva u Dallasu objavljeno je na desetke teorija zavjere oko ubojstva najpopularnijeg američkog predsjednika, a dvije komisije koje su istraživale slučaj su jedna drugoj proturječile je li se ili nije radilo o ubojstvu kao široj uroti.

Prema službenoj verziji, Oswald se u vrijeme ubojstva Kennedyja u 12.30 sati nalazio u zgradi Texas School Book Depository, na šestom katu, u kojoj je u to vrijeme bio zaposlen. Da je to točno, Oswald bi, piše de Mey trebao biti pokraj prozora gledajući kolonu u kojoj se vozio Kennedy neko vrijeme prije, kako bi sastavio pušku. No priče svjedoka o tome gdje se točno u zgradi neposredno prije atentata nalazio Oswald su proturječne.

Osim toga, glavni svjedok koji je rekao da je vidio Oswalda na prozoru stajao je preko puta zgrade. Međutim, prema fotografijama kasnije objavljenima, na kojima se vidi gdje stoji taj svjedok, de Mey zaključuje kako je nemoguće da je s te udaljenosti raspoznao osobu koja se nalazila na prozoru s kojeg je izvršen kobni događaj. Isprva ga je, naglašava de Mey, svjedok opisao kao mnogo starijeg, a prije fizičkog prepoznavanja vidio je njegovu fotografiju, jer su je emitirale televizijske postaje.

Oswald nije bio dobar strijelac niti je vježbao pucanje, odnosno nekolicinu puta koliko je i bio u streljani, vlasnik streljane kaže da Oswald pucanje nije uzimao ozbiljno. Na suđenju je pojasnio kako je pogađanje mete iz nepodešene puške moguće, kako je također moguće pogoditi metu ukoliko se mnogo ne vježba. Ali kombinacijom nepodešene puške i slabom ili nikakvom vježbom iznimno su male šanse da se meta pogodi i to dva puta, s koliko je metaka bio pogođen Kennedy.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju