Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na Mali

Norveška na nogama: 'Jednooki' na plinskom postrojenju oteo 13 njihovih državljana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Norvežani, koji rade za norvešku naftnuorporaciju Statoil, nalazi se među taocima islamističkih militanata koji su napali plinsko postrojenje u Alžiru i oteli 41 zapadnjaka. Dvije osobe su ubili.

Vjeruje se da 13 zaposlenika Statoila otmičari drže unutar plinskog postrojenja, rekao je Stoltenberg na konferenciji za tisak. "Zatražili smo od alžirskih vlasti da živote i zdravlje taoca stave iznad svega", rekao je norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth na istoj konferenciji za tisak.

Militantni islamisti su objavili da su u napadu na plinsko polje u Alžiru oteli 41 zapadnog državljanina, kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju, gdje potonji trenutačno vode bore s islamistima.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina

>> Islamisti napali plinsko postrojenje u Alžiru i oteli 41 osobu

Islamistički borci povezani s Al Kaidom napali su u zoru plinsko polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.

Otet je 41 "zapadni državljanin", među kojima je "sedam Amerikanaca, Francuzi, Britanci i Japanci", rekao je glasnogovornik napadača. Napadači su rekli da su pod zapovjedništvom Mokhtara Belmokhtara, zvanog "Jednooki", povijesnog vođe Al Kaide islamskog Magreba (AQMI) koji ih je ubacio na sjever Malija. (Hina)


Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene