Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Planiraju sa zemljom sravniti više od 700 planina, a tim materijalom napuniti doline ne bi li stvorili oko 250 kilometara četvornih prostora na kojem će graditi nove gradove.


Veliki megagradovi u Kini niču poput gljiva nakon kiše. To je kineska realnost. Na nekoć izdvojenim mjestima, daleko od velikih gradova, gotovo preko noći, rastu neboderi i zgrade, a broj stanovnika se svakim danom povećava.

Vezani članci Kuća obitelji Mamić u izgradnji u okolici Ljubuškog - 3 FOTO Mamići u okolici Ljubuškog grade vilu, pogledajte kako izgleda Građevinske nezgode ''Ne plaćajte majstore alkoholom!'': Naučili skupu lekciju pa je podijelili sa svima

Dio je to nove politike kineske Vlade koja planira u slijedećih deset godina u izdvojene gradove preseliti više od 100 milijuna ljudi iz okolnih sela, te im na taj način pružiti kvalitetniji i bolji život.

'Prešišali' Amerikance: 'Kupuju' Pakistan za 318 milijardi kuna

I ništa ih u tome neće spriječiti, pa čak ni planine. Prema riječima stanovnika, inženjeri svakim danom rade na planovima kako 'srušiti' velika brda, ne bi li napravili još više mjesta za nove zgrade i nove mega-objekte, piše News.com.

Prema planu prostornog uređenja, Kina planira sa zemljom sravnati više od 700 planina, a tim materijalom napuniti doline ne bi li stvorili oko 250 kilometara četvornih prostora na kojem će graditi nove gradove.

Jedan od takvih gradova je Meixi Lake. Grad koji spada u jedan od najvećih eksperimenata urbane gradnje u svijetu. Grad je smješten pokraj umjetnog jezera, a zbog gora i planina koje ga okružuju spada u najbolje gradove prema kvaliteti života.

Predviđa se da bi mogao zaprimiti više od 180 000 ljudi, a uz sam grad grade se i prigradska naselja u koja će biti smješteno oko 10 000 ljudi.

Slavni filmovi koje su Kinezi zabranili u kino dvoranama - Ovo su njihovi razlozi

Nanhui New City, projekt vrijedan 7 miljardi dolara, namijenjen je za otprilike 800 000 ljidi koji će ga neseliti do 2020. godine. Njegova izgradnja započela je 2003. godine,a pretpostavlja se da će biti završen za pet godina. Ovaj 'Hong Kong u malom' smješten je 60 kilometara južno od Šangaja, a njegov je cilj postati komercijalni i turistički epicentar.

Kinezi grade i repliku američkog Manhattan. Projekt je započeo 2008. godine, a planiraju ga završiti do lipnja ove godine. Cilj je stvoriti najveći svjetski financijski centar koji će od Pekinga biti udaljen 200 kilometara. Biti će veći od američkog Manhattana, a replike zgrada poput Rockfeller Centra već su izgrađene.

Prema nekim analizama, Kini ovakvi gradovi ne trebaju, stoga se mnogi pitaju za koga ih grade. Većina takvih gradova i dalje su prazni, a ne zna se tko će ih naseliti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju