Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka upozorava da Kinezi preuzimaju europske strateške kompanije.


Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel pozvao je Europsku uniju na oštriji stav prema Kini zbog sve većeg broja preuzimanja strateških i tehnološki ključnih europskih kompanija od strane kineskih ulagača.

Sigmar Gabriel upozorio je i kako je status Kine u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na kocki.

"Kina je na šoping turi po Europi s dugačkom listom kompanija za koje je zainteresirana i s jasnim ciljem da preuzme strateški ključne tehnologije", stoji u uvodniku koji je njemački ministar napisao za Die Welt.

Vezani članci Gerhard Schroeder Njemačka više nema strpljenja: Schroederu će oduzeti posebna prava, i EP podupire sankcije Istražitelji na mjestu nesreće Avion namjerno srušen? Otkriveni šokantni detalji zrakoplovne nesreće u kojoj su poginule 132 osobe

Tekst je izišao nakon što je Njemačka stopirala dva kineska preuzimanja - povučeno je ranije odobrenje za prodaju tvrtke Aixtron koju je za 670 milijuna eura trebala preuzeti kineska investicijska grupa Fujian Grand Chip Investment Fund, a onda su vlasti odbile Kinezima izdati odobrenje za preuzimanje proizvođača žarulja i svjetlosnih elemenata, tvrtku Ledvance, koja se nalazi unutar poznate Osram grupe, što je posao od oko 400 milijuna eura.

Gabriel smatra da bi EU trebala preispitati svoju politiku prema trgovinskom partneru s Istoka, nakon što je Peking optužen za "prljavu igru". Gabriel tvrdi da Kina ometa izravna ulaganja u svoje kompanije od strane europskih partnera i primjenjuje "diskriminatorne zahtjeve" na strana preuzimanja. No, zato se pokušava domoći sve više europskih tvrtki, pogotovo njemačkih.

Istovremeno, njemačka vlada može blokirati samo preuzimanja s potencijalnim rizicima za energetsku sigurnost, obranu ili financijsku stabilnost, prenosi Reuters.

U 2016. godini kineski su ulagači u Njemačkoj ostavili 10,3 milijarde eura u 47 ugovorenih poslova. Brojke pokazuju vrtoglavi rast u odnosu na 2015. kada je bilo 29 preuzimanja vrijednih tek 263 milijuna eura.

Kina očekuje da će nakon 15 godina članstva u WTO-u dobiti status tržišne ekonomije, no njemački ministar rekao je da bi se za to morala ponašati "u skladu s tim".
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju