Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val hladnoće

VIDEO: Zaledilo se Crno more, a Dunav 'vrije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sibirska hladnoća i dalje hara na istoku Europe i odnosi nove žrtve, a polarna studen postupno se širi na zapad i jugozapad.

Studen je od ponedjeljka usmrtila deset osoba u Poljskoj, nakon što je u nedjelju zabilježeno jedanaest mrtvih, pa se tako broj žrtava od hladnoće od početka studenog popeo na 212, objavila glasnogovornica policije Kamila Szala. Žrtve su uglavnom muškarci između 35 i 60 godina života, bez stalnog prebivališta, dodala je. U zimu 2005.-2006. koja je odnijela najviše žrtava u Poljskoj zadnjih godina, život su izgubile 233 osobe. Oko 5.000 kućanstava na jugu zemlje ostalo je bez električne energije, neki i više dana, nakon pucanja električnih kablova pod težinom snijega i leda, priopćio je krizni stožer ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća Slika nije dostupna Stradavaju beskućnici Najhladnija zima u Indiji u posljednje 44 godine odnijela 107 života

 >> Od hladnoće u Europi umrlo više od 40 ljudi

U Rumunjskoj, od iznimno oštre zime u zadnja 24 sata umrlo je još 11 osoba, a temperature u središtu zemlje pale su do - 32 Celzijeva stupnja. Ukupno su 34 osobe umrle od pothlađivanja u zadnjih šest dana, po novom izvješću ministarstva zdravstva. Rumunji vjerojatno nisu ni sanjali da će hodati po površini Crnog mora. Zbog vala hladnoće zaledilo se more gotovo 300 metara od obale, a svi su htjeli iskoristiti jednistvenu priliku i prošetati po ledu. Zbog niskih temperatura mogao se vidjeti još jedan rijedak fenomen, odnosno takozvano vrenje Dunava koje se događa zbog velike razlike između temperature vode i zraka.

U Njemačkoj je studen stajala života 14 beskućnika od početka zime, što je najveći broj žrtava u zadnjih 13 godina, po podatcima njemačke organizacije za pomoć osobama bez stalnog prebivališta. U Bugarskoj, mnoge škole su zatvorene drugi dan zaredom, a službe za održavanje cesta nastavljaju sa čišćenjem snijega na prometnicama na sjeveroistoku zemlje, gdje do više sela još nije probijen put.

I Moskvu je zahvatila najoštrija zima u zadnjih šezdesetak godina, priopćile su meteorološke službe, a prenijela je agencija Itar-Tass. U Moskvi je ujutro živa u termometru pala na -26 stupnjeva, a u Sankt Peterburgu na - 20. U Orelu, 380 km južno od Moskve, zabilježeno je čak -30 stupnjeva, zbog čega su sve škole zatvorene. Četrdesetak od 1.733 bankomata javne banke Sberbanka u Moskvi zamrznulo se, izvijestila je agencija Ria Novosti. I na jugu Europe, napose u španjolskim gradovima Valenciji, Alicanteu i Murciji, zbog snijega i snažnih udara vjetra proglašen je viši stupanj pripravnosti. Val hladnoće će se iz Španjolske tijekom dana proširiti na Maroko i Alžir. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene