Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polarna hladnoća

Od hladnoće u Europi umrlo više od 40 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 40 ljudi umrlo je od hladnoće koja je u led okovala Rumunjsku, Bugarsku, Tursku i Poljsku, uz temperature do minus 34 C, doznaje se iz raznih izvora.

Polarna hladnoća poremetila je i željeznički i cestovni promet, a u Bugarskoj je u ponedjeljak bila zatvorena većina škola. U Rumunjskoj su pale velike količine snijega. Temperatura se spustila na 22 ispod ništice, a u središtu zemlje na čak minus 34. Većina umrlih su starije osobe bez stalna prebivališta, rekao je državni tajnik za zdravstvo Raed Arafat na tv kanalu Realitatea TV. Vlasti su zadnjih dana organizirale brojne akcije kako bi se beskućnici pronašli i prebacili u prihvatilišta ili bolnice. Po podacima socijalnih služba u Rumunjskoj živi oko 15.000 beskućnika, od kojih pet tisuća u glavnom gradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U srcu Europe Postavila bombu u centru grada pa otišla: Policija u njezinoj kući pronašla sliku Osame bin Ladena Slika nije dostupna Europa se smrzava Poljska: U jednom danu od hladnoće umrlo 9 osoba!

>> U valu hladnoće u Rumunjskoj umrlo troje ljudi

U tri zadnja dana u Turskoj je umrlo pet uglavnom starijih osoba. U Istanbulu, koji ima 14 milijuna stanovnika, jake snježne oborina u tijeku vikenda prekinule su opskrbu strujom, vodom i plinom. U Bugarskoj je u valu hladnoće od petka umrlo najmanje troje ljudi, objavile su vlasti u ponedjeljak, a temperature su pale na minus 29. Područje Varne je od petka odsječeno od svijeta. Po meteorološkim službama ovaj ponedjeljak bi trebao biti najhladniji dan u Bugarskoj, a val hladnoće će trajati do kraja tjedna.

U Poljskoj je u nedjelju hladnoća (minus 35) usmrtila 11 ljudi, među kojima i 13-godišnjeg dječaka, ili ukupno 202 od početka studenoga, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica policije. Dodala je da su žrtve beskućnici i osobe koje su pretjerale s alkoholom te dječak koji se smrznuo kilometar od svoje kuće u Glowienki, na jugoistoku zemlje. Okolnosti njegove smrti nisu razjašnjene, ali se zna da je u subotu navečer pio sa svojim bratom (15) i bratićem (16) koji su se vratili doma. Glasnogovornica je rekla da je bilanca ove zime tragična unatoč pozivima na oprez i pomoć ugroženima koji često odbijaju smještaj u prihvatilišta. Najsmrtonosnija zima zadnjih godina bila je 2005./2006. kad je od hladnoće umrlo 233 ljudi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene