Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je u utorak što je britanska premijerka Theresa May "malo pojasnila" kakav Brexit Velika Britanija želi i ocijenio da je dobro da želi konstruktivno surađivati s Europskom unijom.


"Ona je naglasila da Velika Britanija želi pozitivno i konstruktivno partnerstvo, prijateljstvo sa snažnom Europskom unijom. To je dobro", rekao je Steinmeier nakon što je May u Londonu iznijela svoje prioritete u pogledu Brexita.

Vezani članci Boris Johnson Johnson odgodio ukidanje restrikcija u Britaniji za mjesec dana: ''Mislim da je razumno još malo pričekati'' Njemačka policija, ilustracija Počelo suđenje ženi za koju se sumnja da je ubila svoje petero djece, prijeti joj doživotni zatvor

Steinmeier je kazao da i Njemačka želi što je moguće bliže odnose s Britanijom, ali i ponovio da će pregovori moći početi tek kada britanska vlada aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a.

"U interesu je Njemačke i Europe da se ojača koheziju Europske unije s 27 članica i zaštiti jedinstvo europskog tržišta", rekao je.

Češki državni tajnik za europske poslove ocijenio je da je britanski plan "pomalo ambiciozan".

"Detaljni govor @theresemay. Barem sada znamo što UK želi #HardBrexit", napisao je Tomas Prouza na Twitteru.

"Britanski plan je čini se pomalo ambiciozan, što slobodnija trgovina, puna kontrola imigracije... a što se nudi zauzvrat?"

Britanska premijerka Theresa May kazala je da će Britanija napustiti jedinstveno europsko tržište, okončavši nagađanja da želi "meki Brexit".

Tusk ocijenio je govor premijerke May "realističnijim" u odnosu na ranije istupe

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk komentirao je u utorak govor britanske premijerke Therese May koja je predstavila ciljeve pregovora o Brexitu "realističnijim" nego ranije.

"Tužan proces, nadrealna vremena, ali barem realističnija najava o Brexitu. EU27 je ujedinjen i spreman na pregovore nakon aktiviranja članka 50", poručio je preko twittera Donald Tusk.

Britanska premijerka Theresa May u utorak je u svom govoru u Londonu otkrila svoje prioritete za pregovore s EU-om o Brexitu. Istaknula je da želi "jasan i čist" razlaz s Europskom unijom kazavši da Brexit znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta.

May planira do kraja ožujka formalno pokrenuti proceduru razdruživanja od EU-a, nakon čega slijede dvije godine pregovora s Bruxellesom i europskim partnerima, a konačni sporazum će dati na glasovanje u britanski parlament. Ta najava odmah je pozitivno utjecala na vrijednost britanske funte.

May je kazala da ostanak na jedinstvenom tržištu nije u skladu s prioritetom Londona da stavi pod kontrolu imigraciju iz EU-a, što onemogućava temeljno europsko načelo slobode kretanja europskih radnika. (Hina)