Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Putin je veći demokrat od Merkel'

ZAISTA, LJUDI? Nijemci traže azil u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija smatra kako je njemačka sigurna zemlja te da nema razloga za traženje azila, no ova njemačka obitelj je uporna.

Jedna je njemačka obitelj putovala 2200 kilometara od svog doma u sjevernoj Njemačkoj do Rusije ne bi li u toj zemlji zatražili - azil. Carola Griesbach, njen suprug Andre, dvije kćeri Dominique i Julia te četvero unučadi, svojim su kombijem 'pobjegli od njemačke diktature' tvrdeći kako njihova zemlja više nije sigurna zbog velikog broja migranata te zbog još cijelog niza razloga.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo" Autobus Flixbusa koji se prevrnuo u blizini Leipziga Utvrđuje se uzrok nesreće Protiv vozača Flixbusova autobusa vodi se istraga: Osumničen je za ubojstvo iz nehaja

Obitelj je u Rusiju stigla još 31. prosinca prošle godine, no otada su zapeli u motelu izvan ruske prijestolnice jer im ruske vlasti odbijaju zahtjev za azilom budući da smatraju kako je Njemačka itekako sigurna zemlja.

No obitelj Griesbach je uporna. 'Zabrinuti smo još otkako smo prosvjedovali ispred Bundestaga 2013. godine. Mislimo kako naša zemlja više nije sigurna ni za nas ni za našu djecu', kaže 51-godišnji Andre Griesbach.

U Rusiju su, kažu, stigli s turističkom vizom jer 'bježeći' iz Njemačke nisu imali vremena za temeljitiju papirologiju koju je zahtijevala radna viza. Dodaju i kako žele ostati raditi u toj zemlji, iako baš i ne znaju ruski. Jedino što im trenutno omogućava ostanak u Rusiji jest pomoć drugih ljude te različite tehnikalije.

Zanimljivo je i kako ova obitelj opravdava svoj zahtjev za azilom. Prema njihovom tumačenju, sporazum o prestanku ratovanja između Njemačke i Rusije potpisan 1918. godine nije bio pravi mirovni sporazum te su prema tome Njemačka i Rusija i dalje u ratu. Shodno tome, smatraju kako Rusija ima dužnost zaštititi ih.

'Doista se nadamo ostati. Ovdje smo u potpunosti slobodni. Ljudi misle da je Njemačka demokracija, ali nije, moralno je korumpirana. Rusko društvo je mnogo bolje i Putin veći demokrat od Angele Merkel', kažu Griesbachovi.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene