Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje bi bili u EU

NAKON SVEGA Njemačka će Grčkoj predložiti da izađe iz eurozone na 5 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija 19 zemalja eurozone nakon skoro pet sati rasprave nisu se primakli dogovoru o novom paketu pomoći Ateni.

Njemačko ministarstvo financija nije zadovoljno planom reformi koje je u ime Grčke predložio premijer Aleksis Tsipras. Zato je njemački ministar Wolfgang Schaeuble predložio Ateni da izađe iz eurozone na najmanje pet godina, tijekom kojih bi i dalje bila članica ali primala i pomoć Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje bez eura? SLUŽBENO JE Grčka neće MMF-u platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura Slika nije dostupna Očajni ljudi PANIKA ZAVLADALA NACIJOM 'Ne mogu nahraniti bebu, što da radimo?'

Najava je ovo njemačkih medija koji pišu da će opširnije izjave i namjere koje je najavio Schauble sutra biti objavljene uglednom Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungu (FAS).

U eventualnom razdoblju od pet predloženih godina Grčka bi trebala restrukturirati svoj dug, a i dalje bi ostala u EU i primala ekonomsku, humanitarnu i tehničku pomoć, piše u dokumentu koji će sutra biti objavljen.

FAZ citira dokument u kojem se kaže da u grčki prijedlog reformi nije dovoljan i ne jamči modernizaciju zemlje, ekonomski rast i održivi razvoj na dulji rok. "Stoga, uvjeti za novi program pomoći na tri godine u okviru Europskog stabilazcijskog mehanizma nisu ispunjeni", citira list taj dokument.

Prema tom dokumentu, razmatraju se dva scenarija - jedan je da Grčka brzo i drastično poboljša svoje reformske prijedloge, a drugi da iziđe iz eurozone na pet godina i restrukturira svoj dug. U tom slučaju Grčka bi mogla računati na humanitarnu i tehničku pomoć.

Grčka strana međutim demantira postojanje toga dokumenta.

Euroskupina: Nema napretka u razgovorima o Grčkoj

Ministri financija 19 zemalja eurozone, koji su se u subotu okupili na izvanrednom sastanku o Grčkoj, nakon skoro pet sati rasprave nisu se primakli dogovoru koji bi otvorio put prema pregovorima o novom paketu pomoći Ateni.

Doznaje se da su članice eurozone jako podijeljene oko Grčke. Njemačka, Nizozemska, Finska, tri baltičke zemlje, Slovačka i Slovenija zagovaraju tvrdi pristup i čini se da bi pristale na izlazak Grčke iz eurozone. Dio zemalja je iziritran pristupom grčke vlade, ali iz svojih unutarnjih razloga pokazuju više fleksibilnosti. To su Italija, Španjolska, Portugal, Irska, Austrija i Belgija. Jedino Francuska daje otvorenu potporu Grčkoj.

Schaeuble: Očekujem iznimno teške razgovore o Grčkoj

Prema diplomatskim izvorima, ministri su uzeli stanku i sada pripremaju pisani odgovor na grčke prijedloge reformi. Doznaje se da se od Grčke traži da još pobošlja svoj prijedlog reformi ako želi početak pregovora o novom paketu pomoći, a ako ne uspije u tome slijedi prijedlog o pet godina 'time outa'. Međutim, o tome do sada na današnjem sastanku nije bilo riječi.

Euroskupina se sastala na izvanrednom sastanku kako bi ocijenila prijedlog reformi koje je u noći na subotu prihvatio grčki parlament. Grčka je zatražila novi program pomoći od oko 53 milijarde eura u sljedeće tri godine, a zauzvrat obećava reforme, koje će donijeti 13 milijardi eura ušteda, kombinacijom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja.

Euforija se u Grčkoj istopila pred sve izglednijom štednjom

Kao glavni problem u razgovoru partnera u eurozoni spominje se pitanje povjerenja, koje je grčka vlada radikalne ljevice izgubila u proteklih pet i pol mjeseci. Naime, ta vlada je predložila program koji je gotovo isti onome koji je odbacila i vodila kampanju da ga se odbaci na referendumu.

U nedjelju će se održati izvanredni summiti, najprije čelnika eurozone, a zatim i svih 28 zemalja članica, posvećeni Grčkoj. (Sa.Pu., Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene