Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narod rekao 'ne', a parlament 'da'

Euforija se u Grčkoj istopila pred sve izglednijom štednjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Euforija koju su mnogi Grci osjetili kad su Europi poručili da zauvijek odbijaju mjere štednje trajala je manje od tjedna, piše agencija Reuters iz Atene nakon što je noću na subotu grčki parlament uvjerljivo podupro reforme kojima premijer Aleksis Tsipras želi nastaviti pregovore s međunarodnim kreditorima o nastavku financijske pomoći.

Grci su u nedjelju glasali 'protiv', a u petak je Tsipras vjerovnicima za novi paket pomoći obećao gotovo iste mjere štednje protiv kakvih je većina Grka bila protiv na referendumu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovora nema BITKA ZA GRČKU Juncker ratoboran, Merkel oprezna, a euroskupina traži reforme u 3 dana Slika nije dostupna Što sada? Varoufakisovo mjesto preuzima 'mozak' ekonomske politike Sirize

Iako je i sam Tsipras pred parlamentom u petak priznao da se radi o "teškim" mjerama, na kraju je od 300 zastupnika ukupno 251 glasovao "za", 32 je bilo "protiv", osam je bilo "suzdržano", a devet nije bilo nazočno sjednici koja se protegla do duboko u noć.

Protiv novog prijedloga, kombinacije povećanja poreza i smanjenja potrošnje, izjasnilo se sedmero zastupnika vladajuće Sirize, osmero ih je bilo suzdržano, no potrebna većina nije bila upitna jer su paket mjera poduprle proeuropske oporbene stranke.

SJEDNICA DO DUBOKO U NOĆ Tsipras ostao bez podrške iz Syrize

Nakon dobivene potpore u parlamentu Tsipras je objavio da sad ima "snažan mandat za dovršenje pregovora kako bi se postigao ekonomski vjerodostojan i socijalno pravedan sporazum".

Uoči glasovanja grčkih parlamentaraca agencije AFP i Reuters objavile su neslužbenu informaciju da su Europska komisija, Europska centralna banka i Međunarodni monetarni fond pozitivno ocijenili novi prijedlog grčke vlade kao osnovu da Grčka počne pregovore o novom programu pomoći teškom ukupno 74 milijarde eura.

No grčka javnost nije zadovoljna. Karikatura u listu Kathimerini sažela je brzu promjenu raspoloženja javnosti: skupina Grka u nedjelju radosno kliče "Ne", a ista ta skupina već u utorak zajedno uzdiše "O, ne".

Zbog spremnosti vlade na paket sličan onomu zbog kojega je raspisala referendum da bi ga narod odbio, 23-godišnji student logopedije Marios Rozis kaže da se situacija pretvara u farsu.

"U nedjelju su svi bili sretni, bila je to zrela odluka protiv mjera štednje. Danas mislim da se referendum održao bez razloga", kaže dok pije kavu i radi na laptopu. "To nema smisla".

Njegova reakcija ogorčenja pomiješanog s rezignacijom odražava raspoloženje grčke javnosti. Radost zbog uvjerljive nedjeljne pobjede zagovornika opcije "ne" brzo se topila pred očekivanim gospodarskim slomom, a sasvim je nestala s pojavom novoga plana financijske pomoći Grčkoj.

Čak i prije nego što su otkriveni ponuđeni ustupci, među Grcima se proširio strah kad su se prije gotovo dva tjedna banke zatvorile, gospodarstvo je zamrznuto, pred bankomatima su se stvorili dugački redovi ljudi koji čekaju da podignu dopuštenih 60 eura na dan, a umirovljenici koji nemaju kreditnu karticu zaposjeli su ulaze banaka.

Pod prijetnjom izlaska iz eurozone grčka vlada predala je u četvrtak navečer kreditorima novi paket poreznih i mirovinskih reforma u nadi da će njime priskrbiti 53,5 milijarde eura pomoći i obećanje potencijalnog olakšavanja otplate duga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene