Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči ključnog sastanka euroskupine

Schaeuble: Očekujem iznimno teške razgovore o Grčkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je subotu u Bruxellesu prije ključnog sastanka euroskupine o Grčkoj da očekuje iznimno teške pregovore.

"Imat ćemo iznimo teške pregovore", izjavio je Schaeuble po dolasku na izvanredni sastanak euroskupine, tijela koje okuplja 19 ministara financija eurozone i koji trebaju dati mišljenje o najnovijim grčkim reformskim prijedlozima, koje je Atena podnijela kako bi dobila novu financijsku pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka kriza NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura Slika nije dostupna Nije optimističan Schaeuble sumnja u uspjeh izvlačenja Grčke iz bankrota

Schaeuble je rekao da otpis dugova nije dopušten prema temeljnim europskim ugovorima te je izrazio sumnju u neke brojke iznesene u grčkom programu. "Nismo spremni prihvatiti brojke koje nisu vjerodostojne", rekao je.

U sličnom tonu je izjava predsjednika euroskupine Jeroena Dijsselbloema. "Dogovor još nije tu, očekujem težak sastanak jer ima dosta kritika na grčki program reformi. Tu je također i pitanje povjerenja. Kako možemo vjerovati ovoj (grčkoj) vladi da će provesti ono što je obećala?", zapitao je Dijsselbloem.

SJEDNICA DO DUBOKO U NOĆ Tsipras ostao bez podrške iz Syrize

Euroskupina se sastaje nakon što su vjerovnici - Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenili da je reformski paket grčke vlade, koji je noću na subotu potvrdio grčki parlament dobra osnova za pregovore o novom programu financijske pomoći Ateni.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarade izjavila je da očekuje napredak, a nizozemski državni tajnik u ministarstvu financija Eric Wiebes kaže da više europskih vlada sumnjaju u predanost Grčke reformama.

"Ovdje smo danas da bismo učinili veliki napredak", izjavila je Lagarde po dolasku na sastanak euroskupine, tijela koje okuplja ministre financija 19 zemalja eurozone.

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici izjavio je da je potrebno "brzo provesti reforme, kako bi se deblokirao program pomoći i razgovaralo o pitanju održivosti duga".

S druge strane, državni tajnik u nizozemskom ministarstvu financija Eric Wiebers rekao je da postoje ozbiljne sumnje u spremnost grčke vlade da provede reforme.

"Više vlada zemalja eurozone, među kojima i moja, ozbiljno sumnjaju u predanost grčke vlade i njezinu sposobnost da provede predložene reforme", rekao je Wiebes i dodao "Razgovaramo o prijedlogu grčke vlade koji je prije tjedan dana bio žestoko odbačen. To izaziva ozbiljnu zabrinutost".

Potredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis rekao je da je reformski program grčke vlade u velikoj mjeri sukladan prijedlogu triju institucija, koji su Grci odbili na referendumu.

Iznimno kritičan bio je slovački ministar financija Peter Kažimir, koji je rekao da bi grčki prijedlog reformi bio dobar za završetak drugog programa pomoći, koji je istekao 30. lipnja i koji nikad nije do kraja ispunjen, ali da nije dobar za treći program. On je također rekao da vidi "veliki problem" u održivosti grčkog duga.

Ako grčki prijedlog reformi dobije zeleno svjetlo ministara financija onda će poslužiti kao osnova za početak pregovora o trećem programu pomoći Grčkoj, a što bi trebali odobriti čelnici 28 zemalja članica EU-a u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu.

Po komentarima proteklih dana, zemlje članice su podijeljene u vezi s grčkim pitanjem. Najpomirljivija je Francuska, koja grčke prijedloge ocijenjuje vjerodostojnima, a najtvrđa je Njemačka koja se snažno protivi restrukturiranju grčkog duga.

Ako grčki prijedlog i dobije zeleno svjetlo ovaj vikend, posao još neće biti gotov, jer u nekim zemljama članicama program pomoći mora izglasati nacionalni parlament. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene