Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka planira migrante kojima je odbijen zahtjev za azilom vraćati kućama i transportnim zrakoplovima Bundeswehra, potvrdila je u srijedu njemačka vlada.


Plan o tome dio je paketa zakonskih promjena koje je nedavno odobrio Bundestag, a koji se odnosi na donošenje mjera kojima bi se politika prema podnositeljima zakona o azilu učinila učinkovitijom. Jedna od tih mjera je i pojačano protjerivanje migranata kojima je odbijen zahtjev za azilom kako bi se oslobodili financijski i drugi kapaciteti za zbrinjavanje izbjeglica koje dolaze iz ratom pogođenih područja.

Kako piše dnevni list „Bild“ pozivajući se na vladine krugove, radi učinkovitijeg vraćanja ove skupine migranata u zemlje porijekla planiraju se i transporti zrakoplovima Bundeswehra marke Transall. Kako javlja agencija dpa, detalji još moraju biti dogovoreni između predstavnika stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije kancelarka Angele Merkel.

Vezani članci Slika nije dostupna TISUĆE LJUDI NA ULICAMA 'Merkel vrši etnocid nad njemačkim narodom' Slika nije dostupna Angela Merkel pozvala Europu na zaštitu vanjskih granica u migrantskoj krizi

'Ne možemo primati milijune ljudi!

Općine i gradovi koji se nalaze pod najvećim teretom zbrinjavanja izbjeglica već se dulje vrijeme žale na nemogućnost pojačanog protjerivanja izbjeglica kojima je odbijen zahtjev za azilom. Dosad je povratak uglavnom provođen komercijalnim letovima, što se međutim pokazalo kao neprikladno rješenje.

Među nove mjere spada i praksa po kojoj se izbjeglicama više neće priopćavati datum prisilnog vraćanja, jer se u praksi pokazalo da odbijeni azilanti nestanu uoči termina prisilnog povratka u zemlju.

Osim toga izbjeglice kojima je odbijen zahtjev za azilom u posljednje vrijeme pojačano ulažu žalbu na tu odluku što, s obzirom da su sudovi zatrpani žalbama, odgađa pritjerivanje na dulje vrijeme tijekom kojeg podnositelj tužbe i dalje uživa socijalne povlastice. Stoga se razmišlja i o uvođenju zakona koji bi smanjili prostor za podnošenje tužbe na odluku o azilu.

Ubuduće lokalne vlasti isto tako više neće uvoditi zimski moratorij na protjerivanja, što je dosad iz humanih razloga bilo pravilo.

Procjenjuje se da oko 250.000 osoba trenutno boravi u Njemačkoj unatoč tome što im je odbijen zahtjev za azilom. U prvoj polovini ove godine je protjerano svega 8.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom.

Više od polovine osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom dolazi iz zemalja tzv. zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, koje se smatraju sigurnim zemljama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju