Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest se vratila

Njegovo oko skrivalo je zastrašujuću spoznaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki liječnik Ian Crozier liječen je prošle godine od ebole. Po završetku liječenja rekli su mu da virusa u njegovoj krvi više nema. Međutim, za nekoliko mjeseci otkrio je šokantnu činjenicu.

Doktor Ian Crozier (44) prošle je godine u bolnici u Atlanti izliječen od ebole, barem su mu tako rekli nakon testiranja krvi, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Operacija kukova - 5 Na sudu već 10 godina Operacija joj je trebala poboljšati kvalitetu života, a sada je invalid: "Ne mogu si priuštiti ni cipele" Ilustracija Suđenje zbog smrti Mališan imao temperaturu višu od 40, liječnik ga poslao kući, a sada plače: "Mislio sam da je to ispravna odluka"

Nedugo nakon oporavka, počeo je pažnju pridavati nelagodi u očima. Osjećao je peckanje u očima koje su i nakon oporavka ostatka tijela, bile osjetljive na svjetlo. Crozierove inače plave oči, počele su mijenjati boju i postale su zelene.

Dva mjeseca kasnije, ponovno se vratio u bolnicu, a ponovljeni detaljniji testovi pokazali su da se mu se virus još uvijek nalazi u očima. Liječnici koji su ga liječili bili su zatečeni. Iskušali su različite oblike tretmana među kojima je bila i ona koja je sadržava steroide.

WHO: Smanjena je opasnost od širenja ebole u druge zemlje, no borba ne prestaje

Oko mu se oporavilo, ali liječnici nisu sigurni je li to zbog terapije ili njegovog imunološkog sustava.

Sve je počelo kada je Crozier od ebole obolio u rujnu 2014. u Siera Leoneu gdje je radio u bolnici. Kada je stigao na liječenje u Atlantu, medicinski tim kazao je kako ima najteži oblik ebole od svih pacijenata zaraženih tom bolesti koje su oni liječili.

Iz bolnice je otpušten u listopadu, a dva mjeseca kasnije počeo je primjećivati probleme u očima.

Unatoč prisustvu virusa u oku, uzorci suza i vanjske očne membrane pokazali su se negativnim na ebolu, što znači da nije bilo rizika da će bolest prenijeti na drugu osobu.

Njegov slučaj obavljen je u medicinskom časopisu 'The England Journa od Medicine'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene