Spremanje ruskog oružja u Bjelorusiji izazvalo je brojne reakcije. Ukrajina poručuje da Bjelorusija postaje ruski nuklearni talac. NATO ovakvu retoriku opisuje kao opasnu i neodgovornu, a SAD ističe kako nema naznaka da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje.

Galerija Ruski nuklearni arsenal u Bjelorusiji - 1 Ruski nuklearni arsenal u Bjelorusiji - 2 Ruski nuklearni arsenal u Bjelorusiji - 3 +0 Ruski nuklearni arsenal u Bjelorusiji - 4

Prvi put od sredine 90-ih i raspada Sovjetskog Saveza Rusija će razmjestiti nuklearno oružje izvan svojih granica.

"Aleksander Grigorievič Lukašenko već dugo postavlja pitanje razmještanja ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriju Bjelorusije. U tome nema ništa neobično. Prvo, SAD to radi već desetljećima. Već dugo raspoređuju svoje taktičko nuklearno oružje na teritorij svojih saveznika, NATO zemalja u Europi", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Oglasili se NATO i EU: "Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati"

Taktičko nuklearno oružje slabije je od strateškog, kao što su bojeve glave s interkontinentalnim balističkim raketama. Ima nižu eksplozivnu snagu, a sustavi isporuke kraći domet.

Vojni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV komentirao je odnose: "Ono što je vrlo važno, sa Zapada su rekli za eventualnu slučajnu uporabu nuklearnog oružja u Ukrajini da će Zapad, odnosno NATO, odgovoriti konvencionalnim sredstvima. Tu bi u principu došlo do uništenja kompletne ruske vojske koja se nalazi unutar trenutačnih granica međunarodno priznate Ukrajine."

NATO je rusku retoriku nazvao opasnom i neodgovornom, a SAD poručuje kako nema naznaka da Rusija planira upotrijebiti nuklearno oružje.

Aleksandar Vučić Vučić tvrdi da je naslutio rat: "Zbog Putinova govora sam znao da je odluka donesena"

"Operativno umijeće, umijeće ratovanja, sve prestaje kod uporabe nuklearnog oružja. Mi vojnici čak nuklearna sredstva i ne priznajemo kao oružje jer svrha njihove uporabe je uništenje. Svrha provođenja rata nije uništenje, nego ostvarenje političkih ciljeva", kazao je Mandić.

Ukrajina poručuje da je to prvi korak prema destabilizaciji Bjelorusije, koja postaje ruski nuklearni talac.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju