Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio velike promjene

Vučić tvrdi da je naslutio rat: "Zbog Putinova govora sam znao da je odluka donesena"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je naslutio će doći do rata u Ukrajini nakon što se u studenom 2021. godine u Sočiju sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je krajem 2021. godine naslutio da će doći do rata u Ukrajini te objasnio kako je došao do tog zaključka.

"Možete u vašoj arhivi pogledati kada sam 25. studenog 2021. godini, nakon moje posjeta Sočiju, rekao da nas očekuje teško vrijeme i to ne zato što mi je Vladimir Putin rekao da će biti rata. Uvijek je izdvojio 45 minuta da govori o Ukrajini, a tog puta nije govorio ni tri minuta. To mi je bilo dovoljno. Znao sam da je odluka donesena", rekao je predsjednik Srbije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Iscurile fotke FOTO Vučić u Playboyu: Pozirao na krevetu sa zdjelom voća, a prisjetio se i otkopčanog šlica

Dodao je da nije prorok, nego je samo donio zaključke iz činjenica koje je primijetio, te istaknuo što očekuje u narednom razdoblju.

"Već u lipnju moraju uslijediti promjene jer Ukrajina neće lako pobijediti u vojnom smislu, gotovo je to nemoguće. Očekujem da će dobiti veliki zamah na europskom putu. Slijedi hitno započinjanje europskih pregovora zato što Amerikanci prave blok unutar Europe, prave poseban blok koji nije mali: Poljska, baltičke zemlje plus Ukrajina, tih pet zemalja", rekao je tijekom intervjua za TV Pink.

"Imat ćete zemlje koje su veće od Francuske i približavaju se Njemačkoj. Onda je jasno da taj kvintet ili sekstet s Rumunjskom postaje najjači u Europi osim Njemačke. Mi se želimo pozicionirati kao srednjoeuropska zemlja, zbog čega imamo sve bliže odnose s Mađarskom. To će mijenjati dinamiku našeg odnosa sa Europom. Želim vjerovati da će biti u pozitivnom smislu, ali za nas postoje ograničavajući faktori što se tiče sankcija Rusiji i Kosova", dodao je.

Američka dominacija

Vučić je također rekao da američka dominacija nikada neće biti očitija te da će SAD i Europa imat jednak odnos prema Kini.

"Zanimljivo je da se na sjednici Vijeća Europe dogodio važan zaokret prema Kini, koja je dosad bila naš ekonomski partner. Po prvi je put Ursula von der Leyen rekla da je ona strateški konkurent. Amerika će biti dominantna u Europi, a Kinu vidi kao strateškog protivnika. Zato će biti zanimljiv posjet von der Leyen i Emmanuela Macrona Kini", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Političke posljedice Vučić komentirao nalog za uhićenje Putina: "S kim ćete sada pregovarati?"

Odgovarajući na pitanje o nalogu za uhićenje ruskog predsjednika koji je izdao Međunarodni kazneni sud, Vučić je rekao da se radi o politički vrlo lošoj odluci koja će mnoge Ruse i Ukrajince koštati života.

"Morat ćete sjesti s Putinom i razgovarati. Kako ćete razgovarati, a da mu ovo ostavite? Kako uopće mislite postići dogovor, a da mu nad glavom ostane Damoklov mač? Zašto ste ga ograničili?", pitao je.

"Oni misle, busajući se u prsa, da su blizu pobjede, a nisu. Svi su jako daleko od pobjede. Ni Rusi nisu blizu pobjede, nitko nije blizu pobjede. U ratu nekada netko pobijedi, a nekada svi izgube. Plašim se da će ovdje svi izgubiti i nitko neće pobijediti", zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene