Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spominju se i sankcije

Oglasili se NATO i EU: "Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati"

Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Vladimir Putin na sastanku u Moskvi Foto: Afp
NATO je kritizirao Vladimira Putina u nedjelju zbog njegove "opasne i neodgovorne" nuklearne retorike kojom je najavio da će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. EU poziva Bjelorusiju da to ne dozvoli.

Vladimir Putin je najavio u subotu da će rasporediti taktičko nuklearno oručje u Bjelorusiji. Taj je potez usporedio s američkim raspoređivanjem oružja u Europi, ali istodobno inzistirajući na tome da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog oružja.

Iako ovaj potez nije neočekivan, to je jedan od najizraženijih nuklearnih signala Rusije od početka invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci. Ukrajina je u odgovoru na taj potez pozvala na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Objavili Britanci Rusija se opet dočepala ubojitih kamikaza koje siju strah: "Ovo im omogućuje fleksibilnost u gađanju"

Iako je Washington, također svjetska nuklearna velesila, umanjio zabrinutost glede Putinove objave, NATO upozorava da su obećanje ruskog predsjednika o neširenju nuklearnog naoružanja i njegov opis američkog raspoređivanja oružja u inozemstvu daleko od ciljeva.

"Ruska referenca na NATO-ovo nuklearno dijeljenje potpuno je pogrešna. NATO saveznici djeluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obveza", rekao je glasnogovornik NATO-a u reakciji poslanoj u emailu Reutersu u nedjelju.

"Rusija kontinuirano krši svoje obveze kontrole naoružanja, a nedavno je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu Novi START", rekao je glasnogovornik.

Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje Sjedinjene Države i Rusija mogu rasporediti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin u Mariupolju Upozorenje iz Kijeva Nakon Putinove najave: ''Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca''

Oleksij Danilov, glavni savjetnik za sigurnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi ruski plan destabilizirao Bjelorusiju koju smatra ruskim "taocem".

Stručnjaci smatraju da je potez Rusije značajan pošto se do sad ponosila time što u odnosu na SAD nije rasporedila nuklearno oružje izvan svojih granica. Učinit će to vjerojatno prvi put od sredine 1990-ih.

Još jedan Zelenskijev savjetnik ismijao je u nedjelju Putinov plan i rekao da je ruski predsjednik "previše predvidljiv".

"Objavom o taktičkom nuklearnom oružju u Bjelorusiji, on priznaje da se boji poraza i sve što može učiniti je zastrašivati", napisao je Mihajlo Podoljak na Twitteru.

Čini se da Washington ne vidi potencijalnu namjeru da Moskva upotrijebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini. I SAD i NATO naglasili su da ta vijest neće utjecati na njihovu nuklearnu poziciju.

"Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnoj poziciji Rusije koje bi nas navele da prilagodimo vlastite", napisao je glasnogovornik NATO-a.

Pročitajte i ovo Xi Jinping i Vladimir Putin Potvrđeno prijateljstvo Putin komentirao nagađanja o vojnom savezu s Kinom pa napao Zapad: "Počinju graditi osovinu nalik na onu 1930-ih"

Taktičko nuklearno oružje odnosi se na ono koje se koristi za određene dobitke na bojnom polju, a ne na ono s kapacitetom razaranja gradova. Ne zna se koliko takvog oružja ima Rusija, s obzirom da je to područje još uvijek obavijeno hladnoratovskom tajnom.

Kijev traži sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon Putinove objave i zatražilo međunarodnu zajednicu da "poduzme odlučne mjere" kako bi se spriječila ruska uporaba nuklearnog oružja.

"Rusija još jednom potvrđuje svoju kroničnu nesposobnost da bude odgovoran nadzornik nuklearnog oružja kao sredstva odvraćanja i sprječavanja rata, a ne kao sredstvo prijetnji i zastrašivanja", priopćeno je.

Analitičari Instituta za ratne studije (ISW) sa sjedištem u Washingtonu kažu da je rizik od eskalacije nuklearnog rata "i dalje iznimno nizak".

No Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja smatra Putinovu objavu iznimno opasnom eskalacijom.

"U kontekstu rata u Ukrajini, vjerojatnost pogrešne procjene ili pogrešnog tumačenja izuzetno je velika. Dijeljenje nuklearnog oružja čini situaciju mnogo gorom i riskira katastrofalne humanitarne posljedice", objavili su na Twitteru.

EU poziva Bjelorusiju

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u nedjelju Bjelorusiju da ne drži na svom teritoriju rusko nuklearno oružje, uz objašnjenje da bi se ta zemlja mogla suočiti s dodatnim sankcijama ako to učini.

"Bjelorusko skladištenje i čuvanje ruskoga nuklearnog oružja značilo bi neodgovornu eskalaciju i prijetnju europskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti, to je njihov izbor, a EU je spreman reagirati uvođenjem dodatnih sankcija", objavio je Borrell.

Poljska je oštro kritizirala Putinovu objavu.

"Osuđujemo ovakvu prijetnju miru u Europi i svijetu", rekao je u nedjelju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Varšavi.

Ministar obrane Litve Arvydas Anušauskas smireno je reagirao na najavu Kremlja o premještaju nuklearnog oružja u susjednu Bjelorusiju.

Pročitajte i ovo Na ruski grad pao dron Izazvao eksploziju VIDEO Na ruski grad pao isti dron koji se srušio na Zagreb: Nastao krater, ima ozlijeđenih

Ovim potezom Putin želi zastrašiti zemlje koje podupiru Ukrajinu, napisao je Anušauskas u nedjelju na Facebooku.

Prema ministrovim riječima ne bi trebalo biti posebne reakcije na objavu ruskih planova.

"Obrana zemalja članica NATO-a od prijetnje nuklearnim oružjem zajamčena je bez obzira na to je li oružje stacionirano zapadno od naših granica (Kalinjingradska oblast), istočno (Bjelorusija) ili sjeverno (Lenjingradska oblast)", napisao je Anušauskas.

Litva graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom, kao i s ruskim saveznikom Bjelorusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene