Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je Nizozemska priznala Kosovo kao neovisnu državu, javlja agencija France Presse.


"U ime kraljevine Nizozemske, ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen objavio je da je Kosovo priznato kao neovisna država", piše u priopćenju ministarstva.

Vezani članci Koronavirus u Nizozemskoj Nakon porasta broja hospitaliziranih: Nizozemska ipak odgodila popuštanje mjera Koronavirus u Nizozemskoj Nakon četiri mjeseca stroge karantene ublažavaju mjere: Ukida se policijski sat, a umjesto jednog gosta sada će u dom smjeti doći - dva

Dan nakon jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova 17. veljače, Nizozemska je priopćila da će pričekati kako bi se uvjerila da će se u kosovskom ustavu poštovati prava manjina.

"Nizozemska drži da zakon donesen nakon proglašenja neovisnosti nudi dovoljna jamstva Srbima i drugim manjinama, kao i njihovoj kulturnoj i vjerskoj baštini", ističe se u priopćenju nizozemskog ministarstva.

Nekoliko sati ranije Kosovo je priznala i Švedska. Službeni Beograd je već reagirao na tu informaciju i odlučio povući svoga veleposlanika iz Stockholma.

S ta dva današnja priznanja, više od pola zemalja Europske unije priznalo je Kosovo.