Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti novi val radioaktivnosti

Probijen reaktor 3?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehničari u nuklearnoj elektrani neprekidno rade u smjenama, kako bi stabilizirali reaktore u nuklearki.

TEPCO, operater nuklearke Fukushima, izvijestio je kako je teško otkriti izvor radioaktivnosti u vodi, unutar reaktora 3 te nagađaju kako on možda dolazi iz bazena za hlađenje reaktora. Razmišljaju o povlačenju vode iz reaktora zbog visoke radijacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna' Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage Slika nije dostupna Radijacija stagnira Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja

Više od 700 inženjera dosad je radilo na sprječavanju taljenja jezgri reaktora. Ipak, japanska agencija za nuklearnu sigurnost ističe da je reaktor 3 još uvijek najugroženiji te da je dio njegove jezgre možda izložen atmosferskim utjecajima.

'Moguće je da je reaktor negdje probijen', rekao je Hidehiko Nishiyama, glasnogovornik spomenute agencije, prenosi AP. Oštećenje se možda pojavilo još 14. ožujka, nakon eksplozije vodika, koja je uništila zgradu reaktora 3. Taj reaktor u sebi ima 170 tona radioaktivnog goriva.

Ozračeni radnici prebačeni u Kinu

Dvojica od trojice radnika, koji su jučer teško ozračeni postavljajući strujne kabele u nuklearki Fukushima Daiichi, prebačeni su bolnicu specijaliziranu za pacijente izložene radijaciji, prenosi Reuters.

Operater nuklearke, tvrtka TEPCO, izvijestila je kako se radnici nisu pridržavali sigurnosnih pravila prilikom postavljanja kabela te da su ignorirali alarm na Giegerovim brojačima i stajali u visoko ozračenoj vodi.

Dva Japanca hospitalizirana su nakon što su u srijedu doputovala u Kinu iz Tokija komercijalnim letom jer je kod njih zabilježena 'visoka' stopa radioaktivnosti, objavila je kineska administracija zadužena za sigurnost i karantenu.

Pertljaga i odjeća spaljeni

Prebačeni su u Kinu letom na liniji Tokio-Wuxi, u kineskoj istočnoj pokrajini Jiangsu, a imali su razinu radioaktivnosti 'koja je ozbiljno premašivala dopuštene granice', objavila je opća uprava za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu. Ranije su jedino slučajevi Japanaca kod kojih su zabilježene abnormalne stope radioaktivnosti objavljeni u Tajvanu, 17. ožujka, nakon lančanih nesreća u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi.

Dva su Japanca stanovala u krugu od 200 do 350 km od nuklearne centrale teško oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka, na istoku Japana. Dva su putnika hospitalizirana u gradu Suzhouu 'radi liječenja', ističe administracija na svojoj stranici a 'njihova prtljaga i odjeća uništeni su'.

>> FOTO: Dramatične snimke unutrašnjosti razorene nuklearke

Broj poginulih i nestalih u potresu i tsunamiju prešao 27.000

Broj poginulih u potresu i tsunamiju od 11. ožujka na sjeveroistoku Japana službeno je premašio 10 tisuća, dok je nestalih više od 17 tisuća, objavila je japanska nacionalna policija.

Prema najnovijim statistikama, policija navodi da je potvrđena brojka od 10.035 poginulih te 17.443 nestalih. Broj ozlijeđenih iznosi 2.775, dodala je policija zadužena za usklađivanje statističkih podataka iz različitih prefektura i identificiranje tijela. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene