Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trojica radnika završila u bolnici

FOTO: Dramatične snimke unutrašnjosti razorene nuklearke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo prvi objavili snimke iz unutrašnjosti razorene nuklearke, sada vam donosimo nastavak.

Japan je objavio dramatične snimke iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Fukushima Daichi koja danima izaziva zabrinutost cijelog svijeta.

Pročitajte i ovo Granična policija Uhićeni Hrvati Devetero policajaca i carinika hitno poslano u bolnicu: Izloženi zračenju nakon pronalaska radioaktivnog gromobrana? Ilustracija Trojcu 30 dana zatvora Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

Trojica radnika u tsunamijem oštećenoj nuklearki Fukushima Daiichi hospitalizirana su nakon izlaganja velikim količinama radijacije.

Glasnogovornik agencije  za nuklearnu sigurnost Fumio Matsuda izvijestio je novinare kako su trojica radnika ozljede zadobili postavljajući električne kabele u reaktor broj 3 nuklearke. Radnici su bili izloženi radioaktivnim elementima u onečišćenoj vodi po nogama i prebačeni su u bolnicu na liječenje, prenosi AP.

>> VIDEO: Val tsunamija je bio visok kao zgrada od sedam katova

>> FOTO: Japanci obnovili razorenu autocestu u samo šest dana

>> Japan: Skriveni dio katastrofe

Matsuda dodaje da su radnici bili izloženi radijaciji jačine 180 milisiverta po satu, što je nešto manje od 250 milisiverta po satu, koliko japanska vlada propisuje kao maksimalnu količinu radijacije kojoj se radnici nuklearke smiju izlagati. Oko 20-ak radnika ozračeno je u nuklearki Fukushima otkako se dogodila havarija 11. ožujka.

Agencija Reuters i BBC prenose kako je Japan pogodio novi snažni potres jačine 6,1 stupanj po Richteru. Japan neprekidno snažnije podrhtava nakon katastrofalnog potresa jačine 9,0 stupnjeva po Richteru, koji se dogodio 11. ožujka.

Reaktor jedan djelomično ima uvedenu struju

Opskrba električnom energijom djelomično je uspostavljena jutros u kontrolnoj sobi reaktora 1 nuklearne centrale Fukushima, objavila je japanska agencija za nuklearnu sigurnost, dok je istovremeno pala razina radijacije u tokijskom vodovodu. 'Sredinom dana upalila se rasvjeta u kontrolnoj dvorani, ali nismo još sigurni znači li to i pokretanje sustava za hlađenje reaktora', rekao je jedan dužnosnik agencije, prenosi AFP.

Centrala Fukushima Daiichi ima šest reaktora čija je opskrba električnom energijom prekinuta nakon potresa i tsunamija 11. ožujka, što je rezultiralo i prekidom rata sustava za hlađenje reaktora i došlo je do niza radioaktivnih istjecanja. Nakon jednodnevne pauze, inženjeri su se u četvrtak vratili na posao oko reaktora 3. Bili su evakuirani dan ranije pošto je iz reaktora počeo sukljati crni dim. Danas će pokušati pokrenuti jednu pumpu za hlađenje reaktora.

Rashladni sustavi reaktora 5 i 6, najmanje oštećeni u katastrofi, jedini su trenutačno u funkciji. Tokijske vlasti objavile su u četvrtak da je razina radioaktivnog joda u tokijskom vodovodu ponovo u granicama dopuštenog i za dojenčad. Nakon što je u srijedu objavljen porast razine radijacije u vodovodu, u Tokiju je zavladala nestašica flaširane vode unatoč pozivima vlasti da stanovništvo ne paničari.

U potresu i tsunamiju koji su pogodili Japan 11. ožujka, poginulo je 9.700 ljudi, dok se oko 16.500 vode kao nestali, priopćila je danas najnovije brojke japanska policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene