Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanik UN za pregovore oko službenog imena Makedonije Matthew Nimetz iznio je novi prijedlog u pokušaju da pronađe rješenje dugotrajnog sukoba Grčke i Makedonije koji prijeti remećenjem planova NATO-a o širenju.


"To je novi prijedlog s mnogim elementima prijašnjih prijedloga. Nije nešto potpuno neočekivano", rekao je Nimetz, ne želeći iznositi pojedinosti o prijedlogu, ali i naglasivši kako je nastojao sastaviti "razuman kompromis" na temelju onoga što je čuo od obje strane.

Vezani članci Slika nije dostupna RH podupire susjede koji žele u NATO: 'Članstvo pridonosi stabilizaciji' Slika nije dostupna Grčka nije smjela blokirati put Makedonije u NATO

Istodobno su SAD pozvale Grčku i Makedoniju da riješe spor.

"Pritišće nas vrijeme... Trebali bi se suglasiti da to izglade prije nego što dođemo do NATO-a", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Očekuje se da Makedonija bude službeno pozvana u NATO na summitu od 2. do 4. travnja u Bukureštu, ali je Grčka, koja je članica tog saveza, zaprijetila ulaganjem veta ako se ne pronađe dogovor oko imena Makedonije, za koje ona tvrdi da pripada njezinoj povijesnoj baštini.