Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nimetz iznio novi prijedlog za rješenje imena Makedonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik UN za pregovore oko službenog imena Makedonije Matthew Nimetz iznio je novi prijedlog u pokušaju da pronađe rješenje dugotrajnog sukoba Grčke i Makedonije koji prijeti remećenjem planova NATO-a o širenju.

"To je novi prijedlog s mnogim elementima prijašnjih prijedloga. Nije nešto potpuno neočekivano", rekao je Nimetz, ne želeći iznositi pojedinosti o prijedlogu, ali i naglasivši kako je nastojao sastaviti "razuman kompromis" na temelju onoga što je čuo od obje strane.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Istodobno su SAD pozvale Grčku i Makedoniju da riješe spor.

"Pritišće nas vrijeme... Trebali bi se suglasiti da to izglade prije nego što dođemo do NATO-a", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Očekuje se da Makedonija bude službeno pozvana u NATO na summitu od 2. do 4. travnja u Bukureštu, ali je Grčka, koja je članica tog saveza, zaprijetila ulaganjem veta ako se ne pronađe dogovor oko imena Makedonije, za koje ona tvrdi da pripada njezinoj povijesnoj baštini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene