Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 23. srpnja najavio je dolazak u Srbiju, a dan kasnije i na Kosovo, što je izazvalo uznemirenost kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, ako Kosovo posjećuje kao neovisnu državu, javlja Tanjug.


'Srbija još uvijek razmišlja kako odgovoriti na izazov posjeta Kosovu. Sada treba cijela Srbija stati i on se mora izjasniti da li na Kosovu obilazi samo predstavnike UN-a ili odlazi na Kosovo kao u neovisnu državu', rekao je Nikolić podsjećajući kako Kosovo nije članica UN-a.

Vezani članci Koronavirus, Srbija Loše vijesti iz susjedne zemlje: Srbija na rubu psihološke granice od 8000 žrtava korone Trudnica, ilustracija Rodilja preminula od COVID-a, nije imala drugih bolesti: "Korona je pokazala svu nepredvidivost"

Za današnjeg posjeta Zrenanjinu, Nikolić je dao izjavu koju su nazočni novinari shvatili kako Srbija računa na podjelu Kosova i odriče se Kosova južno od Ibra. 'Mislim da više nikada neću biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici', rekao je Nikolić dodajući kako je 'neophodno postići konsenzus o tome što je Kosovo i kako će se država ponašati prema Kosovu'.

>> Nikolić: Nikada se ne bih rukovao s Thacijem

Naglasio je kako se valja dogovoriti 'do koje mjere privremene institucije mogu obavljati vlast na Kosovu, i koje su granice iza kojih Srbija kao država može stati' te 'kako ćemo reagirati ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele provesti svoje nadležnosti na teritoriju cijelog Kosova'.

Nikolić je na pitanje ima li novih uvjeta Srbiji odgovorio kako se ne moraju očekivati novi uvjeti Srbiji u vezi Kosova 'kada stalno visi u zraku da Srbija uspostavi dobre odnose sa susjednom državom Kosovo'. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.