Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neophodno postići konsenzus'

Nikolić nezadovoljan Ban Ki-Moonovim dolaskom na Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon za 23. srpnja najavio je dolazak u Srbiju, a dan kasnije i na Kosovo, što je izazvalo uznemirenost kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, ako Kosovo posjećuje kao neovisnu državu, javlja Tanjug.

'Srbija još uvijek razmišlja kako odgovoriti na izazov posjeta Kosovu. Sada treba cijela Srbija stati i on se mora izjasniti da li na Kosovu obilazi samo predstavnike UN-a ili odlazi na Kosovo kao u neovisnu državu', rekao je Nikolić podsjećajući kako Kosovo nije članica UN-a.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Za današnjeg posjeta Zrenanjinu, Nikolić je dao izjavu koju su nazočni novinari shvatili kako Srbija računa na podjelu Kosova i odriče se Kosova južno od Ibra. 'Mislim da više nikada neću biti predsjednik u Prištini, a ni predsjednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsjednik u Kosovskoj Mitrovici', rekao je Nikolić dodajući kako je 'neophodno postići konsenzus o tome što je Kosovo i kako će se država ponašati prema Kosovu'.

>> Nikolić: Nikada se ne bih rukovao s Thacijem

Naglasio je kako se valja dogovoriti 'do koje mjere privremene institucije mogu obavljati vlast na Kosovu, i koje su granice iza kojih Srbija kao država može stati' te 'kako ćemo reagirati ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele provesti svoje nadležnosti na teritoriju cijelog Kosova'.

Nikolić je na pitanje ima li novih uvjeta Srbiji odgovorio kako se ne moraju očekivati novi uvjeti Srbiji u vezi Kosova 'kada stalno visi u zraku da Srbija uspostavi dobre odnose sa susjednom državom Kosovo'. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene