Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski političari različito u nedjelju navečer reagiraju na rezultate grčkog referenduma, a Sirizinu pobjedu slave ljevica i krajnja desnica.


Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel u nedjelju je izjavio da je, nakon što je Grčka na referendumu očito odbacila uvjete novog programa pomoći, teško zamisliti da bi se vodili novi pregovori oko paketa pomoći.

Vezani članci Cipras je sazvao prijevremene izbore (Foto: DPA/Pixsell) Grci izlaze na prijevremene izbore: Ruše li konzervativci Aleksisa Ciprasa i njegovu Sirizu? Slika nije dostupna Pobjeda Sirize test za njemačku dominaciju Europom

"S odbacivanjem pravila koja važe u eurozoni (...) pregovori oko programa vrijednog milijarde eura teško da su zamislivi", kazao je Gabriel, čelnik Socijaldemokratske stranke (SPD) koja je u koaliciji s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

"Cipras i njegova vlada vode grčki narod na put gorke napuštenosti i beznađa", dodao je Gabriel. Istaknuo je da je Cipras "srušio posljednje mostove na kojima su Grčka i Europa mogli izgraditi kompromis".

UŽIVO Broje se listići: Prema sadašnjim podacima, Grci su rekli - 'NE'

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier oglasio se iz Beča gdje je sudjelovao u pregovorima šest sila s Iranom o iranskom nuklearnom programu, ocijenivši da je Atena ta koja mora odlučiti o sljedećim koracima.

"Kao prvo, moramo prihvatiti taj rezultat. Kakve (zaključke) iz toga izvući, to je odluka koja se mora donijeti u Grčkoj i zato je lopta sad na njihovoj strani terena", kazao je Steinmeier. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook