Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni traga ni glasa

Ne zna se što je s odbjeglim američkim vojnikom: "On je potpuno u rukama Sjevernokorejaca"

Aktualno Galerija Claudine Gates-Travis, majka odbjeglog vojnika Claudine Gates-Travis, majka odbjeglog vojnika Foto: DNEVNIK.hr Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće Foto: DNEVNIK.hr Joshua Fitt, Centar za novu američku sigurnost Joshua Fitt, Centar za novu američku sigurnost Foto: DNEVNIK.hr Carl Gates, djed odbjeglog vojnika Carl Gates, djed odbjeglog vojnika Foto: DNEVNIK.hr +4 Nepoznata sudbina američkog vojnika - 1 Galerija 1/9 >>
Još uvijek nije poznata sudbina američkog vojnika koji je prebjegao u Sjevernu Koreju. Washington ne uspijeva stupiti u kontakt s kolegama iz Pjongjanga. Travis King, 23-godišnji vojnik pridružio se turistima koji su obilazili granično područje između dviju Koreja, a onda pretrčao strogo čuvanu granicu.

 

"Samo želim svojeg sina natrag, vratiti svojeg sina kući, vratiti svojeg sina kući i moliti, moliti da se vrati", Claudine Gates-Travis, majka odbjeglog vojnika.

"Ona se nada da je sada u tijeku rad upravo na tome. To je sve što ona doista želi", rekao je Travisov prijatelj. 

Na pitanje novinara što je posljednje čula, majka je odgovorila: "Nemam ništa za reći."

Nitko nema jer iz Washingtona stižu vijesti da američke vlasti ne uspijevaju stupiti u kontakt s kolegama iz Sjeverne Koreje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odgovor na pismo Plenković: "Pozivam Dobronića na suradnju i nastavak dijaloga"

"Naša je obveza učiniti sve što možemo kako bismo aktivno djelovali na tome kako bismo osigurali da bude na sigurnom i da se vrati, da ga mi vratimo kući njegovoj obitelji", poručila je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće.

Gdje se 23-godišnji američki vojnik Travis King nalazi, zasad nitko ne zna.

"Mislim da će nam prikaz njegova uhićenja na televiziji Sjeverne Koreje reći jesu li Sjevernokorejci odlučili je li on netko koga žele zadržati ili netko koga žele iskoristiti i poslati natrag u SAD zbog nekog dobitka", objasnio je Joshua Fitt iz Centra za novu američku sigurnost.

No, sjevernokorejska televizija o incidentu šuti. Američki vojnik je bio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji. Trebao se vratiti u SAD, no pobjegao je policijskoj pratnji. Pridružio se turistima koji obilaze granicu između dviju Koreja, a onda potrčao u Sjevernu Koreju. Bez ikakvih dozvola.

"Volio bih vidjeti da se vrati i dobije liječničku pomoć. Mislim da mu to treba, liječnička pomoć. Možda ima ozljedu koja je kriva za zbrku u glavi", Carl Gates, djed odbjeglog vojnika.

Pročitajte i ovo Zvonimir Troskot, saborski zastupnik (MOST) Žele odgovore Troskot o plinskoj aferi i novim spoznajama: "Radi se o velikim količinama plina koje su bile trošene u našim termoelektranama"

"Čim je Travis King prešao liniju vojnu razgraničenja, njegove želje postale su nevažne, on je potpuno u rukama Sjevernokorejaca, na milost i nemilost Sjevernokorejaca", dodao je Fitt.

Sjedinjene Države dosad su predano vraćale svoje državljane zatočene u inozemstvu. No pitanje je želi li se King uopće u domovinu vratiti. Mladi Amerikanac u zatvoru u Seulu bio je zbog tučnjave i napada na policajce. U Americi su ga čekale vojne disciplinske mjere.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene