Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEOČEKIVANA POSLJEDICA RATA

Ubrzana borba za prava LGBTQI+ osoba u Ukrajini: "Sve što naš neprijatelj mrzi, ja ću podržati. To je poput srednjeg prsta Rusiji"

Ukrajinski vojnik
Ukrajinski vojnik Reuters
Aktualno Galerija Ukrajinski vojnik Ukrajinski vojnik Foto: Reuters Podrška Ukrajincima na prideu u Berlinu 2022. Podrška Ukrajincima na prideu u Berlinu 2022. Foto: Afp Podrška Ukrajincima na Prideu u Varšavi 2022. Podrška Ukrajincima na Prideu u Varšavi 2022. Foto: Afp Podrška Ukrajincima na Prideu u Londonu 2022. Podrška Ukrajincima na Prideu u Londonu 2022. Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Lipanj je mjesec ponosa. Diljem svijeta manjine slave svoju različitost i zahtijevaju da se poštuju njihova osnovna ljudska prava pa tako i ukrajinski vojnici koji pripadaju LGBTQI+ manjini. Njihova partnerstva nisu priznata pred zakonom i mnogima je rat odnio njihove voljene od kojih se nisu smjeli ni oprostiti jer na to, pred zakonom, nemaju pravo.

"Sve što naš neprijatelj mrzi, ja ću podržati. Ako to nikada neće postojati u Rusiji, trebalo bi postojati ovdje i biti podržano, da im pokažemo da smo drugačiji. Ovaj zakon je poput smješka Europi i srednjeg prsta Rusiji. Stoga ga podržavam", kazao je kozervativni zastupnik u ukrajinskom parlamentu Andrij Kožemjakin, neočekivani novi saveznik u borbi za prava LGBTQI+ osoba u Ukrajini. 

Kožemjakin je podržao prijedlog zakona o životnom partnerstvu kojim bi se u Ukrajini legaliziralo partnerstvo osoba istog spola. Ukrajinski zastupnik time je odgovorio na tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da u Rusiji ne postoje homoseksualci i zabranu održavanja povorke ponosa.

Poput Hrvatskog ustava, i ukrajinski definira brak kao instituciju koja se može uspostaviti samo između muškarca i žene. To je u godini obilježenoj ratom i stravičnim ljudskim žrtvama, LGBTQI+ osobama dodatno otežalo situacije u kojima su ostali bez svojih voljenih od kojih se nisu mogli ni oprostiti jer im zakon onemogućava da preuzmu tijela svojih partnera i ispune im posljednje želje o ispraćaju i sprovodu. Te odluke može donijeti samo obitelj, koja često i ne prihvaća seksualnost ili rod svojeg poginulog člana.

Zastupnica koja je napisala prijedlog zakona Inna Sovsun zatečena je podrškom konzervativnog bivšeg špijuna Kožemjakina. Iako razlog njegove podrške ne počiva na istim moralnim načelima, ona je pozdravlja. Kazala je kako je to dosad najneobičnija situacija u njezinoj političkoj karijeri, ali "pokazuje kako postoje ljudi koji mogu podržati zakon iz različitih razloga", piše The Guardian.

Prije samo malo više od pola godine, takva podrška činila joj se nemogućom.

Pročitajte i ovo Održan Split Pride 2023. - 4 Sve je prošlo mirno U gradu na četiri rijeke održana prva povorka ponosa, Pride i u Splitu: "Mi imamo europske zakone, ali ne usađujemo ljudima europske vrijednosti"

"Većina političara pokušava se što više sakriti od pitanja prava LGBTQI+ osoba", kazala je u prosincu prošle godine i dodala kako se političari, kao predvodnici javnog mišljenja, moraju zazeti za ono što je ispravno i ne biti vođeni strahom, prenio je Reuters.

Okretanje europskim vrijednostima

Homofobija je još raširena u Ukrajini, iako se stanje posljednjih godina poboljšalo kako se Ukrajina približava europskim vrijednostima. Prema podacima posljednjeg istraživanja, 58 posto Ukrajinaca podržava ili je neutralno prema LGBTQI+ manjini, a čak 80 posto podržava služenje homoseksualaca u vojsci, prenosi The Guardian.

"Ovaj zakon mora proći dok rat još traje kako bi našim vojnicima na ratištu dao samopouzdanje. Ali i kako bi, kada se vrate svom civilnom životu, znali da smo se mi ovdje borili za njih dok su se oni borili za nas u rovovima", kazao je aktivist Maksim Potapovič.

Pročitajte i ovo LGBT stipendija u Splitu - 10 UZBUDLJIVA SUBOTA Mjesec ponosa: Povorke u Splitu i Karlovcu, u Zagrebu Pride Ride

Ministarstvo obrane za sad ne podržava prijedlog zakona, no zastupnica Sovsun kaže kako neće posustati u borbi i lobiranju za to da svi Ukrajinci i njihova partnerstva imaju jednaka prava pred zakonom.

Prijedlog promjene ustava kako bi se u njega uvrstio istospolni brak u ukrajinskom parlamentu postojao je i prije početka rata, no dok traje ratno stanje promjena ustava nije moguća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene