Nemiri u Haitiju zbog korupcijskog skandala (Foto: AFP)
Nemiri u Haitiju zbog korupcijskog skandala (Foto: AFP) Foto: Afp

Najmanje jedna osoba je ubijena, a deseci su ozlijeđeni u srijedu u masovnim prosvjedima u Haitiju zbog korupcijskog skandala, pri čemu je dio od tisuća prosvjednika pozvao na ostavku predsjednika Jovenela Moisea.


Čovjek je ubijen u središtu glavnog grada Port-au-Princea, usred nekoliko nasilnih incidenata tamo i u drugim gradovima, objavila je lokalna policija, koja nije pružila dodatne informacije o okolnostima smrti.

Vezani članci Kriza na Haitiju (Foto: AFP) Pucnjevi blizu američkog veleposlanstva na Haitiju - State Department Barbara Štrbac i Petar Pereža (Foto: Dnevnik.hr) Reporterka Dnevnika Nove TV: ''I da se raspišu izvanredni izbori u Srbiji oporba bi ih bojkotirala"

Izvijestili su da je na desetke ljudi ozlijeđeno, uključujući i 10 policajaca.

Prosvjednici su podigli goruće barikade sačinjene od guma i hrpe smeća, dok su se širom glavnog grada mogli čuti hici. Policija je na dio prosvjednika ispalila suzavac, a ovi su im odgovorili bacanjem kamenja.

Haiti potresa koruptivni skandal oko zloupotrebe sredstava za kupovinu nafte od Venezuele. Tako su u izvješću tamošnjeg senata bivši vladini dužnosnici optuženi za pronevjeru, zlouporabu vlasti i krivotvorenje kod kupovine nafte u sklopu programa Petrocaribe, što se navodno događalo od 2008. do 2016. godine, tijekom administracija bivših predsjednika Renea Prevala i Michela Martellyija.

Predsjednik Moise je u govoru u srijedu povodom obilježavanja obljetnice smrti utemeljitelja Haitija Jean-Jacquesa Dessalinesa obećao da će se suđenje održati kako bi se ušlo u trag nestalim sredstvima od programa kupnje nafte.

"Jednom kad ukradete državni novac, bilo da ste dio vlade, oporbe ili običan građanin, morat ćete se suočiti s pravdom", poručio je Moise.

Oporbeni čelnici izjavili su da ne vjeruju u mogućnost pravednog suđenja dok je Moise na vlasti, s obzirom na njegove veze s Martellyom.

Petrocaribe je pokrenut 2005. godine, a cilj mu je opskrba venezuelanskom naftom značajnog broja karipskih zemalja, uključujući i Haiti, pod fleksibilnim kreditnim programom s niskim kamatnim stopama. (Hina)