Potres (Arhiva:AFP)
Potres (Arhiva:AFP)

Sjeverozapad Haitija pogodio je potres magnitude 5.8 u subotu oko 20:10 sati po mjesnom vremenu (2:10 sati po srednjoeuropskom). Prouzročena je materijalna šteta u više gradova na tom karipskom otoku, a Reuters izvještava o najmanje 11 mrtvih.


Glasnogovornik Vlade Eddy Jackson Alexis potvrdio je da je u potresu poginulo najmanje 11 osoba.

Vezani članci Potres zatresao Kurilske otoke Potres magnitude 7 zatresao Kurilske otoke, osjetio se od Japana do Kamčatke Potres kod Knina Novi potres kod Knina: Nakon jednog jačeg i serije manjih sad se tlo opet trese, seizmolozi uvjeravaju – "To je uobičajeno"

"Ozlijeđenima se pruža medicinska pomoć u bolnicama departmana. I drugdje ima ozlijeđenih, uglavnom lakše, u panici koja je zavladala zbog potresa", piše u prvom priopćenju haićanske civilne zaštite objavljenom u subotu navečer.

Društvenim mrežama kruže fotografije oštećenih kuća i djelomično uništenih zgrada, ali njihova vjerodostojnost nije potvrđena.

Sjeverozapad je najsiromašniji dio zemlje s većim brojem zabitnih mjesta zbog loše prometne povezanosti.

Potres se osjetio i u prijestolnici Port-au-Princeu, čiji stanovnici još osjećaju posljedice potresa iz 2010. u kojemu su razoreni grad i okolica.

Više od milijun i pol ljudi našlo se na cesti nakon te katastrofe čija je šteta procijenjena na 120 posto nacionalnog BDP-a. (I.D. / Hina)