Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ŠPILJAMA GOYETA

Otkriveni zastrašujući dokazi o neandertalcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na kostima pronađenim u špiljama Goyeta u Belgiji vide se tragovi rezanja kojim se uklanjalo meso te tragovi lomljenja kako bi se došlo do koštane srži.

Duboko u špiljama Goyeta u Belgiji znanstvenici su pronašli dokaze po kojima se neandertalci nisu samo hranili mesom konja ili jelena, nego i mesom svojih mrtvih.

Pročitajte i ovo Damir Podnar, CZS Na iskušenjima u špilji Spasioc detaljima o dramatične akcije: "Vukli smo se po stijenama i ronili do zarobljenih. Struja je bila jaka" Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Križna jama Spasioci stigli do petero zarobljenih u špilji, poznato kada bi trebali izaći na površinu: "Akcija je vrlo opsežna"

Kosti novorođenčeta, jednog manjeg djeteta i četvero odraslih koji su živjeli prije otprilike 40.000 godina imaju jasne znakove rezanja, lomljenja i isisavanja koštane srži. "Nema nikakve dvojbe, prakticirali su kanibalizam", rekao je arheolog Christian Casseyas na ulazu u špilju u Ardenskoj šumi.

Kosti iz Goyeta datiraju iz vremena kada su se neandertalci bližili svome kraju, nedugo prije nego što su njihovo mjesto zauzeli ljudi. Nekoć smatrani primitivnim špiljskim praljudima koji su izumrli zbog dominacije pametnijih modernih ljudi, studije su pokazale da su neandertalci bili sofisticiraniji nego što se mislilo.

Ali, sve je više dokaza i da su jeli svoje mrtve. Slučajevi neandertalskog kanibalizma dosad su otkriveni među populacijom koja je živjela na dvije lokacije u Španjolskoj i jednoj u Francuskoj.

Špilje u Goyetu nastanjene su od paleolitika. Istraživati ih je počeo jedan od otaca paleontologije Edouard Dupont sredinom 19. stoljeća. Tadašnji direktor belgijskog kraljevskog prirodoslovnog muzeja u njima je prikupio golemu količinu kostiju i oruđa.

Kosti netaknute više od stoljeća po otkrivanju

Kosti su arhivirane u muzeju i ondje su ostale netaknute više od stoljeća. Tek je 2004. šef antropološkog odjela Patrick Semal, među kostima za koje je Dupont vjerovao da bi mogle biti ljudske, pronašao čeljust koja je jasno pripadala neandertalcu.

Znanstvenici su potom godinama pregledavali dijelove kostiju koje je Dupont svrstao u životinjske kako bi vidjeli ima li još tragova pračovjeka. Sada je međunarodna skupina stručnjaka predvođena antropologinjom s kalifornijskog sveučilišta Helene Rougier iz tih kostiju dokazala da su neandertalci iz Goyeta bili kanibali.

Na kostima se vide tragovi rezanja kojim se uklanjalo meso te tragovi lomljenja kako bi se došlo do koštane srži. "Lomili su ih na jednak način kao i kosti jelena ili konja, zasigurno zbog koštane srži", kazao je Casseyas.

"Možemo zaključiti da su neki neandertalci umrli u Goyetu i da su pojedeni", dodala je Rougier. Razlozi i razmjeri kanibalizma nisu poznati. "Je li to bilo sustavno? Ili vezano uz točno određeni trenutak? Ne znam kako interpretirala razloge. To su otvorena pitanja", kazala je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene