Južnokorejski ronioci spasioci u ponedjeljak su izveli testna ronjenja u Dunavu u Budimpešti u okviru plana zarona do olupine turističkog broda koji je prevozio južnokorejske turiste kada je prošlog tjedna potonuo nakon nesreće.

Galerija


Ploveći hotel Viking Sigyn udario je u srijedu tijekom jake kiše u manji turistički brod Sirenu na Dunavu. Sirena, na kojoj je bila skupina Južnokorejaca, prevrnula se i potonula u najgoroj nesreći na Dunavu u posljednjih pola stoljeća.

Vezani članci Spašavanje migranata u Egejskom moru - 3 Hrvatski policajci spasili 36 migranata iz gumenjaka u Egejskom moru Dunav kod Vukovara (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Na plovnome putu Dunava u Vukovaru akcija potrage za nestalima iz Budimpešte

Sedmero je Korejaca spašeno, a sedam tijela pronađeno je u noći nesreće. Još 21 osoba, 19 Korejaca i dvoje Mađara, nestalo je i vjeruje se da su mrtvi.

Nabujala rijeka sprječavala je ronioce u dolasku do olupine i u pronalasku stradalih pet dana nakon nesreće.

Korejski tegljači i nekoliko gumenih glisera zamijenili su mađarski tegljač u ponedjeljak rano ujutro, pripremajući se za test i ronjenje, rekao je snimatelj Reutersa s mjesta događaja.

"Zaron će se testirati od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu kako bismo provjerili mogućnost podvodnog rada čim završe pripreme", poručili su spasioci u izjavi.

"Mjesto ulaska bit će s tegljača koji se nalazi na mjestu nesreće. Cilj današnjeg zarona nije pokušati ući u brod, nego prvo provjeriti kakva je situacija". (Hina)