Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici Estonije i Poljske su izrazili želju da Hrvatska, Albanija i Makedonija na summitu u Bukureštu dobiju pozivnice za ulazak u Sjevernoatlantski savez.


'Ako zemlje kandidatkinje Hrvatska, Makedonija i Albanija nastave provoditi nužne reforme, želimo da sve tri na summitu u Bukureštu dobiju pozivnicu za ulazak u NATO', piše u zajedničkom priopćenju objavljenom po završetku susreta estonskog predsjednika Toomasa Hednrika Ilvesa i njegova poljskog kolege Lecha Kaczynskog u Tallinnu.

Vezani članci Slika nije dostupna NATO proučava ponude balkanskih zemalja Slika nije dostupna Pentagon: Hrvatska, Makedonija i Albanija spremne za NATO

Poljska i Estonija ušle su u NATO 1999., odnosno 2004.

Uspjeh Hrvatske čini se gotovo zajamčen, a Albanija je ostavila dobar dojam započevši provedbu temeljnih reforma prema NATO-ovu zahtjevu, piše AFP

Makedonija se pak sučeljava s oštrim protivljenjem Grčke koja ne želi da Skoplje koristi makedonsko ime koje, kako tvrdi, isključivo pripada grčkoj povijesnoj baštini i prijeti da će blokirati njezin ulazak u NATO.

Estonija i Poljska podupiru i napore Ukrajine i Gruzije, dviju bivših sovjetskih republika koje žele pristupiti NATO-ovu Akcijskom planu, etapi koja prethodi ulasku u Savez.