Obavijesti Video Pretražite Navigacija
totalni kaos na ulicama

VIDEO/FOTO Žestoki neredi nakon ubojstva tinejdžera, tužiteljstvo istražuje i policajca i ubijenog: Uhićeno više od 150 ljudi

Aktualno Galerija Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 4 Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 4 Foto: Afp Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 3 Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 3 Foto: Afp Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 2 Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 2 Foto: Afp Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 1 Šteta u Francuskoj nakon kaosa na ulicama - 1 Foto: Afp +9 Kaos u Francuskoj zbog ubojstva tinejdžera - 1 Galerija 1/14 >>
U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji u kojoj je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati tijekom prometne kontrole u pariškome predgrađu Nanterreu.

Nerede, koji traju već dvije noći, osudio je predsjednik Emmanuel Macron. Kaže da su neopravdani, kao i smrt 17-godišnjaka, koju je nazvao neoprostivom. Macron se u četvrtak ujutro sastao s ministrima kako bi razgovarali o toj krizi.

Na sastanku s ministrima, predsjednik Macron pozvao je sve da u idućim satima budu smireni i razmisle te imaju poštovanja s obzirom na to da je noć obilježena nasiljem kojem su mete uglavnom bile državne institucije - policijske postaje i gradske vijećnice, ali i škole. U idućim danima institucije se moraju zaštititi i mir se treba vratiti, rekao je predsjednik.

Tužitelj: "Upotreba oružja nije bila potrebna"

Tužiteljstvo u Nanterreu, gdje je ubijen mladić, u četvrtak je na konferenciji za medije iznijelo detalje slučaja koji je potaknuo nerede. Istaknuli su kako je upotreba oružja u ovom slučaju bila neopravdana te je protiv policajca pokrenuta istraga zbog ubojstva. Također, pokrenuta je istraga i protiv ubijenog mladića jer se opirao uhićenju.

Tužitelj Pascal Prache dodao je kako je policija zaustavila auto poljskih registracija zbog obijesne vožnje i činjenice da je vozač bio vrlo mlad. Policija je više puta pokušala zaustaviti vozača koji im je bježao, prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu i ugrožavajući pješake, kazao je. S ubijenim Nahelom u vozilu su bile još dvije osobe od kojih je jedna pronađena kasnije popodne, a drugu policija još traži.

Policajac koji je pucao sam se predao nakon toga i rekao kako je to učinio kako bi zaustavio vozača koji je uzgrožavao ostale sudonike u prometu, a izazvao je strah kod njega i njegovih kolega, navedeno je.

Tužitelj je zaključio kako je upotreba oružja bila nepotrebna, a obdukcija je pokazala kako je mladić preminuo u ranjavanju od jednog metka koji mu je prošao kroz ruku i prsa, prenosi BBC.

Uhićeno više od 150 osoba

Tijekom prošle noći uhićeno je više od 150 osoba, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin, koji je u objavi na Twitteru osudio "nepodnošljivo nasilje nad simbolima Republike" i dodao da su zapaljene ili napadnute gradske vijećnice, škole i policijske postaje.

Ministarstvo je priopćilo da su deseci policajaca ozlijeđeni tijekom sukoba.

Ministar prometa Clement Beaune poručio je kako ništa ne opravdava sinoćnje napade na vozače javnog prijevoza i dodao kako su uništeni autobusi i tramvaji u predgrađu Pariza.

 

Policijska upotreba smrtonosne sile u radničkom pariškom predgrađu Nanterre protiv tinejdžera, koji je bio podrijetlom iz Sjeverne Afrike, utjecala je na duboko ukorijenjenu percepciju policijske brutalnosti u etnički raznolikim četvrtima najvećih francuskih gradova.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u srijedu da je mobilizirano 2000 policajaca u pariškoj regiji, a malo prije ponoći na Aveniji Pabla Picassa u Nanterreu prevrnuta vozila gorjela su dok je pirotehnikom pucano na policijske snage.

"Neredi su napad na republiku"

Glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran kaže kako suosjeća s obitelji ubijenog mladića, kao i s cijelom Francuskom, ali dodaje da "sinoćnje reakcije nisu usmjerene na zacjeljivanje ili zadovoljenje pravde, već su napad na republiku", rekao je francuskoj televiziji BFMTV, prenosi BBC.

Dodaje kako treba kazniti odgovornu osobu i kako za ubojstvo nije odgovorna država ni policija.

"Ako ga proglase krivim, bit će kažnjen", dodao je.

Situacija eskalirala tijekom noći

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi "Pravda za Nahela" i "Policija ubija" izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u četvrti u kojoj je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

 

 

Dvadesetak općina u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor te dodao da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne skupine s manje od stotinjak osoba. U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

 

 

Pročitajte i ovo Ilustracija mogli bi imati problema Zadnji je dan: Tisuće građana ostat će bez zdravstvenog osiguranja ako se ne jave u HZZO

U Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora.

Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim, vjerojatno od zapaljenog kamiona.

Pročitajte i ovo EU, mladi i obrazovanje - 3 10 godina članstva Što je Europska unija donijela mladima? Euri im i nisu baš sjeli, a muči ih i još jedan problem

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama diljem zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima, poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa, incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

"Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka"

Snimka incidenta s mobilnog telefona očevica koju je potvrdio kanal France Info prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vrata zaustavljenog automobila mladog vozača.

Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

Protiv policajca se vodi istraga zbog ubojstva jer je pucao u mladića. Tužitelji kažu da mladić nije poslušao njegovu naredbu da zaustavi automobil u noći na utorak. Nekoliko sati kasnije počeli su ulični neredi.

"Imamo ubijenog adolescenta, to je neobjašnjivo i neoprostivo", rekao je Macron novinarima u Marseilleu.

"Ništa ne opravdava smrt mladog čovjeka", rekao je francuski predsjednik prije nego što je pozvao pravosuđe da radi svoj posao.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene