Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misija će biti jedno od najvećih postignuća u povijesti istraživanja svemira. Lansiranje je planirano u ljeto 2018, kada će solarna sonda Plus, letjeti u blizini 4 milijuna milja površini Sunca - desno u solarnu atmosferu. Ona će tada, biti podvrgnuta visokoj temperaturi i zračenju.


Svrha putovanja je proučiti vanjsku atmosferu Sunca i bolje razumjeti rad zvijezdi, prenosi Independent.

Vezani članci Slika nije dostupna IZGUBLJEN U SVEMIRU Nakon dvije godine NASA pronašla davno nestali satelit Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE SVEMIRA Sonda koju će lansirati NASA 'dotaknut' će Sunce

Sonda će orbiti unutar 3,9 milijuna milja (6,2 milijuna kilometara) Sunčeve površine i biti izložena temperaturi od 2500 celzijusevih stupnjeva.

Prema NASA-i, letjelica će doći "jako blizu orbite Merkura" i bit će "više od sedam puta bliže od bilo koje letjelice prije".

Posljednji put kada je svemirska letjelica došla blizu površine Sunca je 1976. godine, kada je Helios 2 dostigao točku orbite na kojoj je bio najbliži Suncu, na 27 milijuna milja udaljenosti.

NASA je izjavila: "Svemirska letjelica će istražiti Sunčevu vanjsku atmosferu i napraviti značajna zapažanja koja će odgovoriti na desetljeća stara pitanja o fizici.

Solarna sonda Plus će biti zaštićena od Sunčeve topline i zračenja posebnim toplinskim štitom koji je debljine 11,43 cm.

Najava je došla tijekom svečanosti u čast astrofizičara Eugenea Parkera, profesora emeritusa na Sveučilištu u Chicagu.

"Sunčeva sonda ide u područje koje nikad prije nije bio istraženo. Siguran sam da će biti nekih iznenađenja. Uvijek postoje" rekao je profesor Parker.