Migranti su iz Velike Kladuše krenuli prema granici s Hrvatskom. Granični prijelaz Velika Kladuša - Maljevac jedno je vrijeme bio zatvoren, a osiguravale su ga jake policijske snage. Granični prijelaz je bio zatvoren sve do 20,10 sati, kada su se migranti vratili prema Kladuši.

Galerija


Oko dvjestotinjak migranata koji su smješteni u Velikoj Kladuši došli prethodno su došli do granice s Hrvatskom s namjerom da uđu na prostor Europske unije. Policija ih je zaustavila oko 200 metara od graničnog prijelaza te se s njima pregovarala kako bi ih se udaljilo od granice. 

Na graničnom prijelazu je i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak. Razgovarao je s načelnikom policije PU karlovačke Josipom Čelićem.

"Hrvatska policija je u potpunosti spremna odgovoriti na sva pitanja ilegalne migracije" rekao je Čelić. Na granici je dovoljan broj policajaca, uvjerava načelnik. 

55 kilometara državne granice s BiH nadzire PU karlovačka, a danas je na granici bilo 70 interventnih policajaca, no, stručnjaci upozoravaju da je ovo igra mačke i miša.

"Možda je ovih dvjestotinjak migranata danas došlo na Maljevac, na ovaj glavni granični prijelaz, kako bi privukli pozornost policije, a na dionici od 55 kilometara granice tko zna koliko je njih pokušalo ilegalno prijeći.

Rješenje je u rukama Sarajeva, u rukama BiH. U ovom trenutku u BiH je 5.000 izbjeglica, od toga ih je gotovo 3.000 u Velikoj Kladuši gdje se, čini se, radi "hot spot". A svi ti ljudi pokušavaju prijeći hrvatsku granicu ovdje gdje je najtanja, kraj Karlovca, ali policija, za sad, drži situaciju pod kontrolom". izvijestio je Jarak

Skupina u kojoj se, prema procjenama, nalazi nekoliko stotina ljudi, tijekom dana je organizirano krenula iz pravca Drmaljeva krenula prema graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac.

Kako je javio Radio Kladuša, granični prijelaz bio je zatvoren iako migranti do njega još nisu bili stigli. Putnici su se preusmjeravali na prijelaze Izačić i Hadžin potok. Najnovije informacije kažu da je granični prijelaz otvoren, ali samo jedan prometni trak, dok su migranti zauzeli drugi trak.

Na graničnom prijelazu Velika Kladuša – Maljevac raspoređene su policijske snage, a čekale su se snage specijalne policije iz Bihaća.

U hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da su migranti došli do mosta koji dijeli teritorij Hrvatske i BiH, no nisu uspjeli prijeći na hrvatsku stranu. Pretpostavlja se da skupinu koja je došla do granice s Hrvatskom čini između 50 i 100 ljudi. 

U Velikoj Kladuši u neprikladnim je uvjetima trenutačno smješteno oko 350 migranata. U petak je u središtu Velike Kladuše došlo do tučnjave među migrantima u kojoj je nožem ubijen 24-godišnji migrant iz Maroka.