Paul-Bertrand Barets (Foto: AFP)
Paul-Bertrand Barets (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu otpravnika poslova u francuskom veleposlanstvu u Moskvi nakon uhićenja ruskog milijardera i senatora Sulejmana Kerimova u Nici, doznaje se od ruske diplomacije.


Tiskovna služba ruskog ministarstva potvrdila je za AFP informaciju o pozivu otpravnika poslova o kojemu su raspravljali u ruskom parlamentu, dodajući da se poziv dogodio u srijedu.

Vezani članci Vozilo čistoće Vozilom čistoće uletio u raskrižje kao da sutra ne postoji, a prognoza mu se zamalo ostvarila Anvar Azimov (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Rusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj šali se na račun SAD-a: ''Kupite skuplje američke avione''

Francuski otpravnik poslova Paul-Bertrand Barets pozvan je jer francuska veleposlanica u Rusiji Sylvie Bermann nije bila u Moskvi.

"Francuskim vlastima je danas poslana nota u kojoj se ističe da Sulejman Kermov obnaša visoku službenu dužnost u Rusiji i da kao takav uživa imunitet", rekao je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Vijeća Federacije Konstantin Kosačov, a prenose ruske novinske agencije.

Kerimov je uhićen dok je silazio iz zrakoplova u ponedjeljak navečer u Nici i odmah je smješten u pritvor. Milijarder ima diplomatsku putovnicu kojom se u ponedjeljak nije koristio jer je bio na privatnom putu.

Njegov "senatorski status" i "činjenica da je ruski građanin" jesu "jamstvo da ćemo uložiti sve napore (...) radi zaštite njegovih pravnih interesa", reagirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kerimova se sumnjiči da je stekao vlasništvo nad više povezanih imanja na Azurnoj obali uzastupnim kupnjama pod lažnim imenom za koje je prijavio umanjenu vrijednost. Time je francusku poreznu službu oštetio za "više desetaka milijuna eura", rekao je dobroobaviješten izvor. (Hina)