Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon karcinoma kože i dalje odlazi u solarij!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa samo 15 godina Zara Hovelsas počela je svakodnevno odlaziti u solarij. Sada, kada ima 27 godina, pomislili bi da je pametnija, pogotovo nakon što joj je dijagnosticiran rak kože. Zara, naime, još uvijek odlazi u solarij.

Zara tvrdi da si ne može pomoći. Šest mjeseci nakon što joj je kancerogena izrasila uklonjena, vratila se svojoj ovisnosti. Jednom na tjedan uredno posjećuje solarij usprkos liječničkim upozorenjima da bi se karcinom mogao vratiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usprkos zakonskoj zabrani Američki tinejdžeri i dalje posjećuju solarije Slika nije dostupna Foto: I poznati kiksaju s ružnim tragovima od (ne)sunčanja

Djevojka kaže kako je svjesna rizika kojem se izlaže, ali objašnjava kako ne može zamisliti da bude blijeda.

'Ljudi vjerojatno misle kako sam luda što riskiram život zbog preplanulosti, no ne mogu si pomoći. Bojim se da bi se karcinom mogao vratiti, no govorim si da će sve biti u redu ako se kvarcam jednom na tjedan i redovito provjeravam svoje madeže', izjavila je Zara.

Njezine šanse za dobivanje karcinoma veće su nego inače jer joj je djed umro od iste bolesti, a i njezina majka nedavno je pobijedila rak kože.

Zara se na kvarcanje naviknula već s 15 godina, a nakon zadivljenih komentara njezinih prijatelja, postala je još ustrajnija te solarij počela posjećivati čak pet puta na tjedan. Za svoj 18 rođendan, od roditelja je tražila da joj urede solarij kod kuće.

Njezina majka June, umirovljena medicinska sestra, upozorila je kćer da se umjetnom suncu ne izlaže više od dva puta na tjedan. Zara ju nije poslušala već se počela kvarcati dva puta na dan.

'Postala sam ovisna. NIkada nisam razmišljala o posljedicama. Čak i kada su me upozoravali na opasnosti, mislila sam da se to neće dogoditi baš meni', ispričala je Zara.

Njezinoj majci prije tri godine na leđima i nozi otkrivena su dva kancerogana madeža.

'Iako sam bila očajna zbog majke, to me nije spriječilo da odlazim u solarij. MIslila sam da je mama oboljela jer ima puno svjetliju kožu od mene, ja sam po prirodni tamnija', rekla je Zara.

Da je bila u krivu, shvatila je u studenom protekle godine kada je na lijevom bedru zapazila tamnu pjegu. Liječnik je potvrdio njezine slutnje; radi se o karcinomu uzrokovanom pretjeranim kvarcanjem i postoje velike šanse da se nakon odstranjenja karcinom ponovo vrati.

'Bila sam prestravljena, nisam mogla prestati plakati. Preklinjala sam samu sebe', svjedoči Zara.

Nekoliko mjeseci nakon operacije, Zara je preplanuloj koži pokušala 'doskočiti' kremama za samotamnjenje. No, kada su joj prijateljice rekle da nije tamna kao inače, odustala je.

'Divno je ponovo biti taman. Nisam mogla živjeti s činjenicom da ću biti bijela, pa sam ponovo krenula u solarij. Odlično se osjećam!', kaže Zara.

'Znam da me može ubiti, no jednostavno si ne mogu pomoći', dodala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene