Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedrio u zagrobni svijet

Nakon 4.500 godina Sunčev brod će ugledati svjetlo dana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
4 i pol tisuće godina zakopan je u zemlji pored Velikih piramida u Gizi, a uskoro bi mogao ugledati svjetlo dana. Marljivim radom egipatsko-japanskih stručnjaka, Sunčev brod faraona Keopsa zemlju će zamijeniti muzejem.

Svake noći njime je bog Sunca Ra jedrio u zagrobni svijet kako bi se borio s bogovima i zvijerima. Graditelj Velike piramide u Gizi, faraon Keops, njime je pak otputovao u zagrobni svijet. Iskopavanje sunčeva broda u Egiptu je ušlo u drugu etapu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAVIJENA PIRAMIDA Prve 3D slike otkrivaju što se nalazi u jednoj od najstarijih piramida Slika nije dostupna Ako je teorija točna... KREĆE POTRAGA Na pragu 'najvećeg arheološkog otkrića u povijesti'

'Temelj i dijelovi broda ostali su netaknuti. Sada je najvažnije oprezno izvaditi uzorke iz drva, ne oštetiti brod, te odrediti sastav gljivica koje nagrizaju olupinu', izjavio je dr. Mostafa Amin, egipatski ministar za antikvitete. Egipatsko-japanski tim arheologa iz zemlje će podignuti 41 kameni blok prosječne težine 16 tona. 4 i pol tisuće godina stara grdosija uskoro će na 'ušminkavanje'.

>> U egipatskoj dolini kraljeva pronađen grob 'pevaljke'

'Stupanj štete u drvu vrlo je visok, mnogo viši od očekivanog. Uzorci koje smo prikupili bit će ispitani u specijaliziranim laboratorijima. Nakon toga pristupit će se odgovarajućoj metodi restauracije', rekao je arheolog dr. Hani Hanna. Brat blizanac sunčeva broda već je izložen u Muzeju u Gizi. Njegovo mjesto uskoro će zauzeti brod na čijoj obnovi stručnjaci revno rade.

'Nakon što iz njega izoliramo ono što ga nagriza, brod ćemo izložiti u Muzeju', rekao je ministar Amin. Otkriveni su dokazi koji pokazuju da je plovilo korišteno u vodi, a stručnjaci nagađaju da ga je možda i sam Keops koristio za hodočašća do svetih mjesta. Projekt vrijedan 10 milijuna dolara bit će dovršen za nekoliko godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene