Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počiva u kraljevskom sarkofagu

U egipatskoj dolini kraljeva pronađen grob 'pevaljke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina švicarskih znanstvenika otkrila je u egipatskoj Dolini kraljeva u Karnaku grobnicu žene za koju se vjeruje da je bila pjevačica, a datira iz razdoblja XXII. dinastije (712.-945. g. prije Krista), izvijestio je u nedjelju egipatski ministar za zaštitu starina Mohamed Ibrahim.

Stručnjaci, predvođeni arheologinjama Susanne Bickel i Elenom Grothe sa Sveučilišta u Baselu, slučajno su naišli na grobnicu, čisteći područje blizu groba otkrivenog prije stotinjak godina u Karnaku blizu Luksora. Pjevačica imenom Nehmes Bastet, kako piše na drvenoj nadgrobnoj ploči, bila je kći Velikoga svećenika tijekom vladavine XXII. dinastije, objasnio je Ibrahim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoći će turizmu Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona Slika nije dostupna ''U vrlo dobrom stanju'' Pijesak je skrivao tajnu čak 3700 godina

>> Britanci otkrivaju tajnu Keopsove piramide

Arheolozi su izjavili da je sarkofag u kojemu su pronađeni ostaci pjevačice bio iznimno dobro očuvan, no smatraju da grobnica nije bila namijenjena njoj te da je spomenuta žena u grobnicu pokopana 400 godina nakon što je ona izgrađena. Stručnjaci ne znaju ni kome je grobnica bila prvobitno namijenjena.

Na temelju predmeta pronađenih u njoj ustanovljeno je da je Nehmes Bastet pjevala u hramu Karnaku. U vrijeme njezine smrti Egiptom su vladali libijski kraljevi, no velike ovlasti imali su svećenici koji su vladali Tebom te su koristili svoj autoritet kako bi na kraljevskom groblju pokopali članove svojih obitelji.

Grobnica žene za koju se vjeruje da je bila pjevačica, 64. je po redu otkrivena u Dolini kraljeva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene