Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Neutralna" Švicarska

Tajno izvješće: Nakon 27 godina otkrivena misteriozna jedinica koja je trebala "srediti" Ruse

Švicarski vojnici (Foto: AFP)
Švicarski vojnici (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Švicarski vojnici (Foto: AFP) Švicarski vojnici (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Švicarski vojnici (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Nakon 27 godina čekanja, napokon je objavljen dugo očekivani izvještaj o strogo čuvanoj tajni švicarske vojne jedinice iz perioda hladnog rata.

Izvještaj Cornu (ime je dobio po sucu Pierru Cornu koji ga je napisao) otkriva da je neutralna Švicarska imala iznenađujuće blisku suradnju s Velikom Britanijom, članicom NATO pakta, objavio je BBC. Iako je izvještaj objavljen, švicarska vlada detaljno ga je redigirala, a jedan njegov dio i dalje je skriven od očiju javnosti.

Plan je bio da P-26, jedinica od 400 pripadnika vojske Švicarske, "ostane iza" i odupre se mogućoj invaziji Rusa. Kada je postojanje jedinice P-26 otkriveno 1991. godine, informacije koje su o njoj postojale sugerirale su da su njezini oficiri imali usku suradnju s određenim brojem NATO država. Jedinica je, što je sada i potvrđeno u izvješću, imala uske veze s britanskim obavještajnim službama, MI-5 i MI-6. Članovi švicarske jedinice redovito su putovali u Veliku Britaniju, gdje su, koristeći lažne dokumente, trenirali gerilsko ratovanje i tehnike sabotaže. U jednoj od konkretnih vježbi pripadnici su obučavani kako da raznesu rafinerije, dok su u drugoj učili iskakanje iz helikoptera u pokretu na palubu podmornice.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Jedinica je imala i planove da premjesti svoj komandni centar u Veliku Britaniju, u slučaju da Švicarska bude napadnuta. Sva oprema za tu operaciju bila je skladištena u švicarskom veleposlanstvu u Londonu. 

Za tajnu jedinicu nije znao ni švicarski parlament

Najkontroverznije je što je jedinica kupila "Harpoon", kodirani sustav za komunikaciju koji koriste NATO-ove vojne jedinice za boravak iza neprijateljskih linija i komunikaciju s drugim državama. Neutralna Švicarska tako se pripremala za suradnju s NATO-om u slučaju izbijanja rata u Europi.

Samo postojanje ove jedinice ne bi bilo kontroverzno jer je slične imala i ranije za slučaj napada Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata. Ali P-26 je izazvao kontroverzu upravo zato što je jedinica bila tajna. Švicarski parlament, koji bi trebao nadgledati sve vojne troškove, nije imao informacije o jedinici koja je osnovano još 1979. godine, a vlada od sedam članova dobila je samo pojedine detalje.

S druge strane, britanske službe znale su svaki detalj. Tako je suradnja s NATO članicom ugrozila striktnu neutralnost Švicarske.

S obzirom na to da je izvješće uređeno prije objavljivanja, u njemu nema imena ni lokacija. Prema navodima švicarske vlade, potrebno je zaštiti aktere koji su još uvijek živi. Kritičari pak navode da oni koji su upravljali tajnom vojnom jedinicom bez dozvole parlamenta ili glasača trebaju odgovarati. Kompletan izvještaj, u kojem nedostaje 27 stranica, trebao bi biti objavljen 2041. godine, piše BBC.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene