Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladnoratovske igre

Nikad viđeno: Američki pilot "fantoma" otkrio tajnu o susretu s ruskim bombarderom

F-4 fantom (Guliver/Thinkstock)
F-4 fantom (Guliver/Thinkstock)
Pilot američkog lovca “F-4“, Robert M. Sihler otkrio je kako je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, u hladnoratovsko vrijeme, radio manevre oko bombardera “Tu-95“ na molbe sovjetskih pilota.

Portal The aviationist objavio je fotografiju iz Hladnog rata, na kojoj se vidi kako američki lovac “F-4“ (fantom) okrenut naopačke leti pored ruskog bombardera “Tu-95“.

Na sva pitanja tko je letio i kada te kako je došlo do ovog zanimljivog susreta na nebu, ubrzo je stigao i odgovor. I to od čovjeka koji je snimio fotografije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1. travnja 2009. Hrvatska prije deset godina ušla u NATO: "Nitko vam više neće uzeti slobodu" Slika nije dostupna Nezadovoljan Trumpovom politikom George Soros upozorava: "SAD i Kina su u hladnom ratu koji bi uskoro mogao postati vruć"

“Iako se ne mogu sjetiti točnog datuma, misija se odigrala krajem 1973. ili početkom 1974. godine. 'F-4C' je pripadao 57. američkoj eskadrili stacioniranoj na Keflaviku na Islandu. Misija je bilo uobičajeno presretanje "medvjeda" nakon što je dignuta uzbuna“, napisao je Robert M. Sihler koji je pilotirao američkim lovcem. U zrakoplovstvu je bio od 1969. do 1991. godine kada je umirovljen. U "fantomima" je letio oko godinu dana iz baze na Islandu.

Objasnio je i bliske susrete s ruskim bombarderima “Tu-95“.

“U to vrijeme prosječno smo dva puta tjedno presretali "medvjede". Samo smo njih viđali tamo. Presretanja su se najčešće događala petkom i nedjeljom, i to na 'tupoljeve' koji su letjeli iz Murmanska prema Kubi“, prisjetio se Robert M. Sihler.

Prema njegovim riječima, manevre su radili na molbe ruskih kolega.

“Pokazivali su nam signale rukama da nam stave do znanja da se okrenemo. I oni su nas fotografirali. Hladni rat se smirivao i međusobno raspoloženje se popravljalo“, pojasnio je pilot.

Na pitanje je li bilo opasno to što su radili, odgovorio je da nije, jer su svi željeli malo zabave.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene